Kunstlærer med minoritetsbakgrunn

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Islamsk kunst inspirerer henne. Lektor Juveriya Bhutta en av svært få personer med minoritetsbakgrunn som har tatt faglærerutdanning og master i formgiving, kunst og håndverk.
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

I løpet av sine snart 26 år har Juveriya Bhutta rukket å gjøre oppsiktsvekkende mye. Fra 26. mai til 6. juni i år ble en del av masteroppgaven hennes, som består av portretter av personer med minoritetsbakgrunn som har utdanning eller jobber innenfor estetiske områder, fremvist i Oslo Rådhus.

– Hvordan kom interessen din for formgiving?

– Jeg har alltid vært glad i å tegne og uttrykke meg kunstnerisk. Jeg begynte først på allmennfag på videregående, men skjønte fort at det var tegning, form og farge jeg ville gå. Islamsk kunst er blant tingene som inspirerer meg, og jeg har gjort noen forsøk på å lage bilder med kalligrafi på tekstiler ved hjelp av silketrykk. Ellers har jeg også fått interesse for foto.

Foreldrene er ofte mer opptatt av hva slektninger og andre tenker, enn av barnas egne ønsker.

– Fortell litt om masteroppgaven din.
– Masteroppgaven min bestod av to deler, en kvalitativ og en praktisk. Jeg ville undersøke hvorfor så få unge med minoritetsbakgrunn velger formgivingsfag i høyere utdanning. Jeg valgte å fokusere på elever med muslimsk bakgrunn fant informanter på skoler i Oslo, Akershus og Buskerud som tilbyr formgivingsfag. Deretter laget jeg portretter av personer med minoritetsbakgrunn som driver med estetiske fag. Samtidig brukte jeg bestemte videoklipp fra tre ulike bollywood-filmer, ”Like stars on earth”, ” 3 idiots” og ”Wake up Sid”.

Juveriya fortalte at de fleste familiene til informantene ikke hadde noe imot kunstfagene.

– Men fagene har heller ikke så høy status. Økonomi er den viktigste begrunnelsen. Foreldrene er ofte mer opptatt av hva slektninger og andre tenker, enn av barnas egne ønsker. Dette er vanskelig for barna, som strekker seg langt for å oppfylle foreldrenes ønsker.

Undersøkelsen hennes viser at det nytter å diskutere med foreldrene.

– Hva gjør du nå etter endt mastergrad?

– Jeg har fått to nye jobber. Den ene er en 40 prosent stilling som prosjektmedarbeider i Interkult på Høgskolen i Oslo. Den andre jobben er gjennom et prosjekt ”Mangfold i Museene”. Der har jeg har fått praksisplass på Norsk Folkemuseum i seks måneder.

– Hvilke råd vil du gi unge med minoritetsbakgrunn som ønsker å gjøre det samme som deg?

– Dialog med foreldre. Hvis noen blir tvunget til å gjøre noe, vil de ikke trives. Man må ha forståelse for hverandre. Følg hjertet, ikke vær redd for å feile. Gjør grundig research og finn ut av hva du har lyst til å gjøre. Jeg selv reiste til London for å studere møbeldesign, men det gikk ikke som forventet. Dermed kom jeg tilbake til Norge og begynte på faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk.

–Hvor er du om fem år?

–I Dubai og jobber på et galleri. Jeg har lyst til å bo der i et par år. Ellers har jeg lyst til å jobbe som kunst- og håndverklærer på videregående skole.

Om Juveriya

Navn: Juveriya Bhutta

Alder: 25, snart 26

Yrke: Prosjektmedarbeider/ konsulent i Interkult (Høgskolen i Oslo)

Gode sider: Positiv, lærevillig og nysgjerrig

Dårlige sider: Blir fort sur, klarer ikke å spare penger