Feil om regjeringens integreringspolitikk

 
Foto: Shanjayan Shan
I Utrops innstikk til Dagbladet fremsetter Majoran Vivekananthan påstander om regjeringens innvandrings- og integreringspolitikk. Hans antydning om at regjeringen fører en assimileringspolitikk er både en avsporing av debatten og direkte feil. I tillegg inneholder utsagnene hans om yrkesforbud og integreringspolitikk unøyaktigheter som jeg må oppklare.

En av mine viktigste oppgaver er å beskytte de minste. Derfor har regjeringen sendt ut høringsforslag om utvidet bruk av politiattester i barnevernet. Formålet er å beskytte mindreårige mot overgrep eller alvorlig, skadelig innflytelse. Politiattestene foreslås å være mer omfattende enn i dag. Det foreslås også å kreve at alle som har oppgaver som innebærer kontakt med barn og unge i barnevernet, skal fremlegge politiattest.

Mer mangfold i barnevernet
Vandelskontroll vil gjelde alle som ønsker å jobbe i barnevernet. I høringsnotatet diskuteres utfordringer knyttet til vandelskontroll av utlendinger som ikke kan legge fram politiattest fra Norge eller et EØS-land. Politiregisterloven åpner for at man kan kreve inntil fem års botid som erstatning for tilfredsstillende politiattest dersom vesentlige samfunnshensyn sier det. Jeg har ikke tatt stilling til hvilken løsning som skal foreslås. Spørsmålet bør drøftes i alle sektorer det er aktuelt å kreve politiattest i. Målet er å finne den beste måten å gi barna beskyttelse på, samtidig som ikke en hel gruppe blir utsatt for yrkesforbud. Vi ønsker tvert i mot det motsatte – barnevernsansatte med ulik etnisk bakgrunn. Saken er fortsatt på høring, og jeg tar gjerne mot innspill.

Flere ut i jobb
Det kan i kommentaren også se ut som om integrerings- og innvandringpolitikken er samme felt. Dette er ikke riktig. Det har tvert i mot vært viktig for regjeringen å skille innvandringspolitikken fra integreringspolitikken. Justisdepartementet har ansvaret for innvandrings- og flyktningpolitikken. Regjeringen besluttet i fjor høst å legge ansvaret for integrerings- og inkluderingsarbeidet til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Slik kan vi fokusere på å få flere ut i jobb og utdanning, sørge for rask bosetting og legge til rette for at innvandrere kan delta i lokalsamfunnet.

Målet er å finne den beste måten å gi barna beskyttelse på, samtidig som ikke en hel gruppe blir utsatt for yrkesforbud.

Vivekananthan er en viktig stemme i den norske inkluderingsdebatten. Likevel må vi kreve av hverandre at vi diskuterer med korrekt bruk av fakta. Det skjedde dessverre ikke denne gangen, og kritikken treffer derfor ikke.