Hva som skjer når du er ferdig på universitetet

 
Foto: privat
Etter fem år med pugging på mørke lesesaler ble jeg for litt siden belønnet med en grad. Jeg stod der, med diplomet i hånden og en hatt på hode mens dekanen for universitetet proklamerte at vi var den nye generasjonen som skulle ta verden med storm. Vi bukket til hverandre, og forberedte oss til arbeidslivet; som selvsagt skulle ta oss i mot med åpne armer og sørge for evig lykke.

Det var for et par måneder siden. Senest i dag satt jeg og en kamerat og mimret om studiedagene. Og jøss: Ting var faktisk bedre før. Nå sitter vi på kontor og taster på hver vår PC mens vi spiser lunsj og snakker om gardiner med mennesker som er flere tiår eldre enn oss. Det er ingenting galt med å heve en ganske grei månedslønn  – men det er noe tomt ved det hele. Det føles nesten litt som om man har spist junkfood etter en heftig treningsøkt.

Lite fristende karriere

Min ganske så intelligente kamerat mente at vi burde gjøre en karriere i det store maskineriet som vi var en del av. «Hvis du jobber hardt nok vil du nok tjene millionen om cirka 10 år». Joda, men hva ofrer man for den millionen? At man etter noen år kun har sosial kontakt gjennom slitne Facebook-seanser?

Det er som er deilig med å være student, er den enorme friheten. Men nedsiden er selvsagt at man hele tiden går rundt og teller kronene. Det likte jeg ikke. Etterpå kommer lånekassen krypende etter deg og ber om penger. Og de er grådige, skal jeg si deg, de krever at du skal betale tilbake alle de pengene som du innbilte deg var gratis, slik at du blir nødt til å få deg en jobb for å betale ned alle de rentene som hoper seg opp.

Brutte illusjoner
Jeg trodde jo jeg skulle tre inn i en eller annen sjefsstilling og kommandere 50 mennesker hit og dit da jeg ble ferdig med studiene, men fikk vite at jeg måtte jobbe i cirka 10 år før jeg fikk lov til å kommandere cirka 15 mennesker hit og dit. Det er for mange år; jeg føler meg altfor gammel allerede nå.

Langdrygt: Jobben på kontor ble ikke akkurat som forventet.
Foto : Flickr

Det er ingenting galt med å heve en ganske grei månedslønn – men det er noe tomt ved det hele.

Så hva skjer egentlig når du er ferdig med å studere? Det skal jeg fortelle deg: Du ønsker bare å være student igjen, bare med masse penger.