Himalayas seksuelle minoriteter deler erfaringer med samarbeidspartnere i Norge

Forskjellighet dyrkes i høyden

Swastika er transseksuell og jobber for Blue Diamond Soiciety. Her på vei inn i en buss under Gai Jatra, Kathmandus gay-pride, den 25. august i år
Foto: Joe Ekker
Representanter for Nepals og Norges seksuelle minoriteter samarbeider tett – denne gangen med utforming av Nepals nye kjønnsnøytrale ekteskapslov.
Joe Ekker, Kathmandu, Nepal
Latest posts by Joe Ekker, Kathmandu, Nepal (see all)

– Jeg kunne tenke meg å bli sykepleier eller flyvertinne. Flyselskapene i Nepal går dårlig for tida, men da jeg skulle sjekke hvordan man søker på sykepleierutdannelsen, oppdaga jeg at det finnes en egen inntakskvote for transseksuelle – det ble jeg veldig glad for.

Det er Swastika som forteller. Hun er biologisk sett mann, men har kvinnelig identitet og et kvinnelig ytre. Hun jobber også for Blue Diamond Society (BDS), Nepals dominerende organisasjon for seksuelle minoriteter, der hun spiller en viktig rolle i kampen for Nepals mange minoriteter.

Sårbart landskap
Nepals nye grunnlov var etter flere utsettelser ment å være ferdig den 28. mai i år. På samme tidspunkt gikk landets statsminister av. Dette skapte ytterligere politisk kaos, og komiteen som jobber med utformingen av grunnloven har nok en gang utsatt fristen til mai 2011.

Møte på Stortinget 24. august 2010.
Foto : APs Stortingsgruppe

Vi har mye å lære av Nepal om hvordan man kan forholde seg til transseksualitet.

Sunil Babu Pant, som er parlamentsmedlem for kommunistpartiet og sitter i grunnlovskomiteen, håper at den nye grunnloven vil bli et fundament for minoriteters rettigheter i Nepal. Babu Pant er også leder for BDS, og er landets eneste åpne homoseksuelle politiker.

Transseksuelle i Nepal har siden 2007 hatt juridisk rett til beskyttelse og til å bevege seg i det offentlige rom med den kjønnsidentiteten de føler seg mest knyttet til.
Foto : Joe Ekker

– Forbudet mot homoseksualitet ble opphevet i desember 2007 i en høyesterettsavgjørelse, sier Babu Pant.

Kathmandu gay-pride passerer Nepal Airlines hovedkontor. Turistministeren i landet har uttrykt ønske om å tiltrekke flere homoseksuelle turister, da han mener disse legger igjen flere penger enn backpackerne.
Foto : Joe Ekker

Nepal er et foregangsland hva seksuelle minoriteters rettigheter angår. For tre år siden ble det nedsatt et utvalg som jobber med å utarbeide grunnlaget for en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Markering av forskjellighet under Kathmandus Gai Jatra (”ku-festival”), der seksuelle minoriteter stjal det meste av showet.
Foto : Joe Ekker

Nepal og Norge fortsetter samarbeid
Dette utvalget har nylig vært i Oslo, invitert av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) for å se på den norske erfaringer med legalisering av likekjønnede ekteskap. LLH har siden 2007 samarbeidet med BDS og Nepals seksuelle minoriteter.

Minoriteter fra hele landet reiste til Kathmandu for å delta på Gai Jatra, opprinnelig en dag for å minnes de døde – nå aller mest en markering av mangfold.
Foto : Eirin Wisnes Isaksen

Det er den norske ambassaden i Kathmandu som har bevilget penger til studieturen.

En dags fred. Politiet i Nepal, ellers berykta for vold og utnyttelse av seksuelle minoriteter, beskyttet Nepals minoriteter gjennom gay-pride-arrangementet.
Foto : Joe Ekker

– Norges politikk tilsier vi skal gå i front for å fremme like rettigheter for alle, inkludert LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, red.anm). I Nepal har samarbeidet mellom LLH og søsterorganisasjonen BDS vært svært fruktbart, og vi håper dette kan gi ringvirkninger i resten av Sør-Asia, sier ambassaderåd Kristine Storholt.

De som ikke var med i paraden selv, støttet deltakerne med nysgjerrige smil fra fortauet.
Foto : Joe Ekker

Møtes i Oslo
Sammenligner man LHBT-bevegelsen i Norge og Nepal, er det nærliggende å tenke at Norge har vært gode til såkalt ”homokamp”, men ligger langt bak Nepal hva angår forholdet til kjønnsminoriteter. Internasjonal koordinator i LLH, Arne Walderhaug, har mottatt komiteen i Norge.

– Vi har mye å lære av Nepal om hvordan man kan forholde seg til transseksualitet – debatten er ung i Norge, sier han.

Avmakt og håp
Men livet forandres ikke av lovendringer alene. Jeg møter en prostituert transseksuell på en kafé i sentrum av Kathmandu. Hun sier at hun ikke føler seg særlig godt beskyttet, selv etter de nye lovene kom i 2007.

– For noen dager siden ble jeg arrestert helt uten grunn da jeg stod på gata, forteller hun. – Jeg venta på kunder og plaga ingen. På politistasjonen fikk jeg valget mellom å utføre oralsex på betjenten eller gi ham alt jeg hadde tjent den dagen.