Styrk uføretrygden!

Barn som havner i menneskehandleres hender utnyttes blant annet til prostitusjon
Foto: Illustrasjonsfoto: Flickr
I debatten om den framtidige uføretrygden er det noen som tror at innstramninger vil få flere i arbeid. Men man blir verken friskere eller bedre i stand til å arbeide av å måtte snu og vende på hver krone for å få hverdagen til å gå opp. Erfaring viser tvert i mot at folk blir sykere og mer utslått av det.
Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité
Latest posts by Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité (see all)

SV ser på den varslede omleggingen av uføretrygden som en mulighet til å forbedre ordningen. Vi støtter LO og andre deler av fagbevegelsen som har advart kraftig mot å skjære ned på rettighetene til de som blir uføre. Sammen med fagbevegelsen og organisasjonene for de berørte gruppene vil vi kjempe for å styrke uføretrygden, ikke svekke den.

Deltakelse en løsning
Spesielt må familier med barn sikres en økonomi som gjør at uføre kan gi barna sine en god oppvekst, til tross for helseproblemene de selv er rammet av. SV har vært helt tydelige på at vi ønsker å beholde dagens behovsprøvde barnetillegg, som sikrer at barnetillegget går til de familiene som trenger det aller mest.

Den nye uføreytelsen må gjøre det lettere å kombinere arbeid og trygd. Mange som lever på uførestønad både vil og kan jobbe noe. Det er ikke innstramninger i ytelsen som kan hjelpe disse inn i arbeidslivet. SV vil oppmuntre til deltakelse i arbeidslivet ved å gjøre uføretrygden mer fleksibel. Det må lønne seg å jobbe litt når man er i stand til det, uten at man mister rettighetene til uføretrygd.

Det viktigste vi kan gjøre for å få færre på trygd er å stille opp med tidlig og riktig hjelp.

Inkludere flere
Det viktigste vi kan gjøre for å få færre på trygd og flere i arbeid er å stille opp med tidlig og riktig hjelp for de som rammes av sykdom. Dessuten må vi få et arbeidsliv som inkluderer folk med varige helseproblemer. Dersom vi fikk større aksept for helseproblemer i arbeidslivet, og bedre muligheter til å tilrettelegge arbeidsplassene, ville flere kunne jobbe mer.

SV vil gjøre det mulig for flere å delta i arbeidslivet ved å skape arbeidsliv som har rom for flere og en uførestønad som gjør det lettere å kombinere arbeid og trygd. Men vi vil alltid stå fast på at de som ikke har helse til å jobbe skal ha rett på en inntekt det går an å leve av.