Mathjørnhet: La Milanesa

Fra Italia og Sentral-Europa hele veien til å bli en populær rett i latin-amerikansk kjøkkenkunst: milanesaen er lett å lage og lett tilgjengelig
Foto: Wikimedia Commons
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vant frem mot utestengelse av Facebook-gruppe - 22.04.2024 Skeivhet, identitet og invidualitet - 22.04.2024 Ny forskning: : Troende muslimer får bedre helse - 22.04.2024 Wienerschnitzelens italienske fetter, kjent opprinnelig som cottoleta alla milanese , valgte å flytte langt av gårde sørover, […]

Wienerschnitzelens italienske fetter, kjent opprinnelig som cottoleta alla milanese , valgte å flytte langt av gårde sørover, sammen med den store utvandringsstrømmen av fattige og arbeidsøkende som kom til flere latin-amerikanske land på slutten av 1800-tallet. I dag er kjøttretten milanesa ganske så populær i Argentina, Mexico, Bolivia, Brasil, Paraguay, Uruguay, Peru og Chile, land på kontinentet som har en stor andel av folk med italiensk bakgrunn.

Vanligvis serveres milanesa varm med stekte eller moste poteter (milanesa con papas eller milanesa con puré) . Ofte brukes milanesa på brødskiven, sammen med salat og sitronsaft som krydder. Billig å kjøpe og enkelt å tilberede gjør at milanesaen har fått stempelet som et enkelt, men likevel velsmakende arbeiderklassemåltid.

Milanesa Kaiser, eller Escalopa som det er kjent i Chile, er en variant med et lag smeltet ost, biff og et lag skinke. Og i den nordlige delstaten Nuevo Leon i Mexico, på grunn av påvirkningen fra sentraleuropeisk innvandring (særlig sør-tysk, nord-italiensk og tsjekkisk) er milanesa hovedrett i de fleste restauranter.

Tilberedning:
1 tynn skive av okse, kylling eller kalv. Hver skive dyppes i vispet egg, krydres med salt, og andre krydder henhold til kokkens smak (som persille og hvitløk).

Hver skive skal så dyppes i brødsmuler (eller av og til mel) og stekes i olje, én av gangen. Enkelte foretrekker å bruke svært lite olje og deretter bake hver skive i ovnen som et sunnere alternativ til den vanlige tilberedningsmåten.