Kim arbeider med viktige saker

Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) imøteser gjerne et kritisk blikk på det KIM gjør, men vi ønsker samtidig et saklig blikk, skriver KIMs arbeidsutvalg. Innlegget er forkortet. 
Salamatu Winningah, KIMs arbeidsutvalg
Latest posts by Salamatu Winningah, KIMs arbeidsutvalg (see all)

Det vises til kritikken fremsatt mot KIM av utvalgsmedlem Hassan Ali Omar og varamedlem Mauricio Riquelme i inneværende utgave av Utrop.

Kritikken
Omar og Riquelme sin opplever at KIM ikke tar opp de viktige spørsmål som vedrører innvandrere i Norge hvilke de mener er: 1) Eldre innvandrere og pensjon; 2) Arbeidsledighet blant innvandrere; 3) “Drop outs” i skolen.

Alle de tre nevnte temaer har faktisk vært berørt på ulik vis i KIM i løpet av 2010:

Alle utvalgsmedlemmene kan spille inn saker til Arbeidsutvalget slik at disse kan behandles på neste utvalgsmøte.

1) Pensjon
På 3. utvalgsmøte behandlet KIM en sak om tilpassing av supplerende stønad til pensjonsreformen. Ingen av de to representanter Utrop har vært i kontakt med bidro med innspill, muntlig eller skriftlig, i denne saken. KIM fikk for øvrig media omtale i Klassekampen omkring denne saken.

2) Arbeid
Innvandrere og arbeidsmarkedet er et stort tema, og det er i denne sammenhengen viktig å huske at innvandrere er en sammensatt gruppe. Derfor har vi på ulike måter tatt opp spørsmålet om innvandrere og arbeidsmarkedet. Noe vi vil fortsette med i resterende utvalgsperiode.

– På vårt første utvalgsmøte 2011 har vi bl.a. tema minoritetskvinner og deltakelse i arbeidslivet.

– På 4. og siste utvalgsmøtet i 2010 tok KIM opp saken om bruk av religiøse hodeplagg ift reglementet om politiuniformen. Denne ble som kjent behandlet i Likestillings- og diskrimineringsnemnda i 2010, der KIM for øvrig var tilstede under behandlingen. Bakgrunnen for denne saken: tilgang til arbeid for minoritetskvinner.

– KIM har en dialog med ulike offentlige institusjoner, og et tema som ofte går igjen i denne dialogen er rekruttering. Eksempelvis kan nevnes samarbeid med Brann- og redningsetaten i Oslo hvor rekruttering også er et tema. Dette samarbeidet har resultert i at KIM har blitt kontakt av Direktoratet for Beredskap og Sikkerhet for å ta opp temaet rekruttering av innvandrere til etaten på landsbasis. Her vil KIM medlemmene i de ulike fylker kunne spille en viktig rolle fremover. 
 
– KIMs leder ble sammen med representanter for flere kommuner, direktøren for IMDI og andre aktører invitert til et møte med Barne- og likestillingsministeren og Kommunalministeren for å drøfte integrering i distrikts-Norge. Dette særlig mht sysselsetting. Møtet ble omtalt i avisen Nationen. Dagen etter deltok KIMs leder på TV2 Morgen TV sammen med kommunalminister Navarsete i en debatt om sysselsetting i distrikts Norge.

– KIM er representert ved et utvalgsmedlem i NAV Brukerutvalg sentralt.

– Utvalgsmedlem fra Troms, har med flere lokale aktører, stått for et regionalt arrangement i Tromsø der fokuset var på innvandrere og arbeidslivet. Her ble utvalgsmedlemmet fra Finnmark involvert.
 
– KIM har bidratt med flere skriftlige innspill i spørsmål om innvandrere og arbeid. Vi nevner høringen om “Medvirkning og medbestemmelse i arbeidslivet” og “Utvidet bruk av politiattester i barnevernet”. Sistnevnte høringssvar fikk første side oppslag i Aftenposten der hovedfokuset var hvordan hindringer skapes for innvandreres deltakelse i arbeidslivet. Saken havnet i flere lokalaviser og fagblad.
 
– En ressursgruppe i KIM er knyttet til spørsmål arbeid og kvalifikasjoner. De har utarbeidet en strategiplan for dette. Her er nestleder i KIM representert. KIM har flere ressursgrupper som arbeider ift ulike områder. På denne måten skapes en mulighet for mer aktiv deltagelse for de medlemmer som ønsker det på de områder de er spesielt opptatt av.

3) Dropouts i skolen
Noen av KIM-representantene i Oslo arrangerte 27.11.2010 et seminar knyttet til utdanningsspørsmål. Her hadde ett innlegg overskriften: “Hvordan kan frafall og fravær forebygges?” Hassan Ali Omar er representant for Oslo, og var til stede på dette seminaret. Vi antar at KIM Oslo har vært i kontakt med Utrop for å lage sak om arrangementets viktige tema. Vi regner med at KIM Oslo vil spille inn de momenter som kom ut av dette seminaret til arbeidsutvalget, og at de vil følge opp om disse.

Kunnskapsdepartementet arrangerer hvert år Holmenseminaret. I år var tema for seminaret “Dropouts i skolen – i Norge og EU”. KIM har ikke tidligere vært deltager på denne årlige samlingen der utdannings Norge møtes. I år derimot deltok vi, og har derfor fått en plattform for å følge opp saken videre også med tanke på nettverk.

B) Hvordan fungerer utvalget?
KIM er et utvalg som møtes fire ganger i året over to dager. Vi skal gi råd og innspill til myndighetene ift spørsmål som vedrører innvandrere i Norge. KIM har også et AU (arbeidsutvalg) som møtes i forkant av utvalgsmøtene for å forberede disse. Dette på bakgrunn av innspill fra utvalget. 

Alle utvalgsmedlemmene kan spille inn saker til AU slik at disse kan behandles ift neste utvalgsmøte. Vi har ikke mottatt konkrete innspill fra de to medlemmer som har vært i kontakt med Utrop. Videre kan saker taes opp som et eventuelt punkt i utvalgsmøter. Det sier seg selv at ting ikke ville fungere om alle 24 medlemmer insisterte på å få sagt alt de til enhver tid hadde på hjertet.

De to medlemmers påstand om KIM sin leder som udemokratisk faller på sin urimelighet, for dagsorden i KIM settes av utvalget gjennom demokratiske prosesser.