Morsmålsdagen kræsjer med den norske vinterferien

Fargesprakende feiring på Tøyen skole

Tøyen skole feiret den internasjonale morsmålsdagen med stil den 17. februar, fire dager før den offisielle datoen. 

– Det gøyeste har vært å bli filmet for avis og film, utbryter 1. klassingene på spørsmål om hva som de synes er morsomst ved feiringen. Men det er også moro å bli kjent med barn fra andre land. – Da får man nye venner og klokere hoder, mener de.

Tema morsmål og Mino
Det var Kunnskapsdepartementet som startet prosjektet Tema morsmål i 2009. I den forbindelse har det også blitt arrangert aktiviteter for å feire morsmålsdagen i fjor så vel som i år. Tema morsmål er et nordisk samarbeid som først og fremst tar sikte på å utvikle digitale læringsressurser på ulike språk.

– Svenskene har feiret dagen lenge. Det er synd at dagen havner midt oppi vinterferien her i Norge. VI har valgt å feire dagen tidligere enn den offisielle datoen. Det gjorde vi også i fjor, forklarer Grethe Heen, rektor ved skolen.

Tøyen skole har en database der foreldrene kan gå inn og få informasjon på eget språk.

Tøyen skole bruker også det virtuelle læremiddelet Mino. Mino er en database for minoritetsspråklige elever på barnetrinnet, samt deres lærere og foresatte. Her kan man hente materiell og læremidler på flere forskjellige språk.

– På den måten kan foreldrene gå inn og få en bedre oversikt over hva deres barn holder på med på skolen, få informasjon på eget språk og hjelpe barna sine med leksene på det språket de selv snakker og forstår bedre, sier Heen.

Trommer og fortellinger
Elevene på skolen møtte opp til trommemusikk i skolegården. Og i løpet av dagen kom foreldrene for å framføre historier på morsmålet sitt for klassene. Klasse S1 hilste på hverandre på engelsk, norsk, somali, urdu og minst tre andre språk. Deretter fikk de servert et dikt på urdu, og “Albert vil ikke legge seg” på somali. Senere var det elevene selv som underholdt med sang og fortellinger på urdu, somali og ikke minst norsk.

25 nasjonaliteter
Tøyen skole har mange språk og nasjonaliteter. Somali, urdu og arabisk er de tre største språkgruppene. Men også lærerne er meget språkmektige

– Lærerne våre behersker opptil elleve ulike språk. De snakker blant annet somali, urdu, punjabi, men også språk som portugisisk, fransk og spansk, sier Heen.

Heen tror at feiringen betyr mye for både elevene og foreldrene, ettersom den setter et positivt fokus på morsmål. Foreldrene har vært veldig positive, og i fjor stilte de opp på kurs for muntlig fortelling. Hun forteller at barna elsker det ettersom den muntlige fortellingen forsvinner etter hvert som de blir eldre, og bøker overtar. – Og så er det stas å komme i avisene, da.

Morsmål:

– UNESCO vedtok på sin generalkonferanse i november 1999 opprettelsen av den internasjonale morsmålsdagen.
– Denne feires 21. februar for å markere og fremme verdens språklige og kulturelle mangfold.
– Tema for internasjonale morsmålsdagen i 2011 var bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi for å ivareta og fremme språk og språklig mangfold.
– 6 700 språk snakkes i verden. Halvparten av disse står i fare for å forsvinne i løpet av de neste 100 årene.
– 229 språk har forsvunnet siden 1950.
– 204 språk snakkes av mindre enn ti personer.
– 184 språk snakkes av mellom ti og femti personer.

(Kilder: fn.no og morsmal.no)