Doktor i kamp

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Nichola Jane Aindow er 34 år gammel og trener i thaiboksing. Hun forteller at kampsport kan brukes som terapi for å snu konflikter til noe positivt. Og det er nettopp det hun har skrevet om i sin doktorgradsavhandling.

– Jeg må trene, det er min greie. Hvis jeg ikke gjør det, blir jeg helt ute av meg, sier Nichola. Det svarte håret står i kontrast til den lyse huden, og de gulgrønne øynene lyser.

Utenfor Partnergym møter jeg Nichola sammen med hunden Boadacea. Bo er en adoptert villhund og har ulveblod i årene.

– Jeg ville ha en hund jeg kunne trene med, henne kan jeg stole på at alltid blir med på joggetur, det er ikke som med venner som unnskylder seg med at de er slitne og lignende.
Nichola er en kvinne full av energi. Å sitte stille under intervjuet kommer ikke på tale, så vi tar turen bortover mot Ekebergtoppen. Med Bo gående fritt prater Nichola, samtidig som hun styrer Bo vekk fra store hunder som vil bråke. Hunden er oppkalt etter en krigerdronning.
For syv år siden brakte kjærligheten Nichola England til Norge. Hun forteller at etternavnet Aindow opprinnelig er et vikingnavn, så det er kanskje her hun hører til.
– Jeg er en ekstrem person og jeg liker ekstrem sport. Jeg har alltid trent. Årsaken er temperamentet og det enorme energioverskuddet mitt, sier Nichola med engasjert stemme.
Da hun var liten drev hun med svømming, BMX-racing og Ju jitsu. Hun konkurrerte mot gutta, og slossing var en del av oppveksten.

Kampsportens gaver
– Vi vil teste ut grenser, vi vil teste ut makt. Kampsport er en symbolsk måte å ta kontroll over livet på. Og den gir så mange gaver til kroppen og sinnet. Sporten er eksplosiv med et noe kontroversielt rykte. De som mener den er voldelig og brutal, vet ikke hva de går glipp av, mener Nichola. Hun er tidligere britisk mester og sier hun forstår godt at grenen har blitt populær i mange land.
En av gavene hun fikk fra kampsporten var ro i sjelen. Men hun forteller at det er mye mer, blant annet hjelper sporten utøveren med å utvikle mentale egenskaper, kontroll, selvtillit og skarpere instinkter.
– Det med at thaiboksing er primitivt og voldelig, stemmer ikke i det hele tatt. Ved første øyekast kan det se brutalt ut. Men observerer vi denne kampkunsten nøyere, oppdager vi eldgammel visdom, som er vel verdt å ta med seg i vår tid, ifølge Nichola.
Hun forteller at thaiboksing er rik på tradisjoner og filosofi, og er mye mer enn bare en kampteknikk og effektiv «treningsmetode».
– Mitt mål er å etablere thaiboksing i Norge og skape en norsk Muay Thai-organisasjon (Muay Thai er et annet navn på thaiboksing, red.anm.).

Troen på mennesket

Hun plystrer på Bo og ber henne komme, vi står midt i en bratt bakke med utsikt over Oslofjorden. Vinden er frisk, turgåere og joggere passerer oss.
– Naturen er min lader, jeg kan står her og bare beundre trærne, utsikten og hele omgivelsene.
Nichola har troen på menneskene, hun gir mye av seg selv til elvene hun trener.

– Det å lære bort noe gir meg veldig mye tilbake. Mange skjønner ikke at jo mer du gir av deg selv, jo mer får du igjen for det.

Kampsport er en symbolsk måte å ta kontroll over livet på.

Hun forteller at hun har vokst mye, det er det indre som teller for henne. Utseende har ikke noe å si.

 
– Det som teller er hva du har i hodet og hjertet, sier Nichola.
Kunnskap, lærdom, thaiboksing og mennesker er det hun tror på, og det er det som preger hennes liv og virkelighet.
Trener muslimske kvinner
– Jeg begynte å lære muslimske kvinner thaiboksing i England. Det var veldig mange som reagerte og sa hvorfor dem og ikke kristne og så videre. Men jeg tenker: hvorfor ikke dem? Jeg vil gjerne gi dem muligheten til å lære på deres egne premisser. 
På onsdager har hun økter sammen muslimske kvinner på Helseforum for kvinner i Oslo.
– Disse kvinnene har et sterkt søsterskap og sterke bånd, jeg har lært meg veldig mye om islam. Det har blitt en stor del av meg og jeg har fått gode venner.

Inspirasjon
For to år siden sertifiserte Nichola seg i den antikke boksestilen Muay Boran. Ved en tilfeldighet ble hun kjent med Master Marco, en chilensk-amerikansk kampsportguru, på et seminar i London. Nichola følte hun trengte ny inspirasjon og en trener som passet henne.
– Han var skikkelig disiplinert og ga meg ny kunnskap og ny inspirasjon, jeg reiste vekk til Italia og lærte meg Muay Boran.  
Muay Boran er en av røttene til thaiboksingen. Det var opprinnelig en metode soldater brukte i kamp når de hadde mistet våpnene sine og måtte kjempe med bare knyttnevene.

Doktorgraden
Doktorgraden hun nylig avsluttet handler om å forklare konseptet konflikt og hvorfor konflikter oppstår. Hun bruker thaiboksing som en form for terapi, og trener én til én med elever som vil og trenger det.
 
Hun forteller at personer som trener thaiboksing blir helet psykisk uten at de er bevisst på det.
– Jeg har lyst å skrive en forenklet bok om doktoravhandlingen min, og etterhvert har jeg lyst til å få laget en dokumentar som tar for seg temaet kampsport som terapi, sier Nichola.
Hun forklarer at mennesker har et begjær etter konflikt og at kampsport er metoden for å bidra til en positiv endring og til å gjøre konflikten til noe positivt.
– Kampsporten lar deg ta kontroll over det du har mistet. Det er et pedagogisk system der du bruker hjerne og fornuft, sier hun.
Språk og humor
– Da jeg kom til Norge var det tøft og hardt. Jeg hadde ikke mitt eget nettverk, det har jeg heldigvis klart å finne. Malcom er en veldig god venn av meg, han er fra England han også, og det er kanskje ikke tilfeldig heller. For det å kunne snakke på engelsk og uttrykke meg på mitt eget språk er helt annerledes enn på norsk, og det er viktig for meg.
Hun har to nære venner som er som familie for henne. Nichola ville stilt opp for dem uten å tenke to ganger.
Hun og Malcom kan sitte oppe hele natten på kjøkkenet med vin og ordbøker. Sammen snakker de om alt i livet fra filosofi til de nære ting.

Lettet
 – Jeg er veldig lettet over å være ferdig med doktorgraden, og jeg føler meg bra. Jeg er sprekere enn jeg noensinne har vært. Jeg vil skrive mer og formidle at kampsport er terapi. Og jobbe mer med psykologi og gjøre noe kreativt.
Hun vil muligens reise til New York for å forelese eller konkurrere i thaiboksing, ideene er uendelige. 

Fakta:
Nichola Jane Aindow er tidligere britisk mester (2002) og hun fikk bronsemedalje verdensmesterskapet i thaiboksing i Bangkok 2003. Hun har fullført en doktorgrad i psykoanalyse: “Using conflict to explain conflict. An examination of martial art from a lacianian perspective.” 2004 bosatte hun seg i Norge og har siden jobbet som Muay Thai/thaiboksing-instruktør i Oslo.
Muay Thai: er en ringkampsport med røtter over to tusen år tilbake, det utvikler seg hele tiden. Dens popularitet og utvikling stammer fra en «no nonsense style».