Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Langfredag som grenseløs høytid - 29.03.2024 Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Tyrkia: Ber Tyskland om å ta tak i rasistisk vold Tyrkisk UD uttrykker i et notat sterk bekymring over situasjonen for […]
Tyrkia:

Ber Tyskland om å ta tak i rasistisk vold
Tyrkisk UD uttrykker i et notat sterk bekymring over situasjonen for de 2,5 millioner menneskene med tyrkisk avstamning i Tyskland, skriver nyhetsbyrået AFP.
Notatet er kritisk til det som beskrives tyske politikeres og mediers likegyldige holdning til at ikke-vestlige innvandrergrupper, særlig tyrkere, gjøres til syndebukk. 
– Ti mordbrannforsøk har blitt registrert de siste fem månedene bare i Berlin. Vi har gjort klar at vi forventer en god innsats i kampen mot etnisk motiverte angrep, og en sterkere fordømmelse av rasisme og islamofobi, heter det i uttalelsen fra tyrkisk UD.
Colombia:

Hylles av jødisk verdenskongress

Verdens jødiske kongress (WJC) har i enstemmighet hyllet beslutningen til Colombias regjering om ikke å godkjenne en palestinsk stat, skriver Jerusalem Post.

Som et av få latinamerikanske land nekter colombianerne å godkjenne Palestina. Naboland som Ecuador og Venezuela, og selv Chile, som ved siden av colombianerne er det andre landet på kontinentet med høyreorientert regjering, har gitt palestinerne full diplomatisk anerkjennelse.

Formannen i WJCs Latin-Amerika-avdeling, Jack Terpins, sier det er viktig å ha Colombia med i kampen mot det han kaller en “stadig sterkere arabisk og iransksponset økonomisk og politisk innflytelse i Sør-Amerika”.

– Colombia vet hva terrorisme er. Vi kan bare håpe at andre land her på kontinentet innser sannheten og blir enige om at et samarbeid med Teheran og arabiske regimer ikke er noe å satse på, sier han til Jerusalem Post.

Etiopia:

Mester Grønn med milliardinvestering

Stadig flere norske bedrifter gjør seg gjeldende på afrikanske markeder, skriver Aftenposten.

En av de norske bedriftene som har en lang investeringshistorie i Kenya og Etiopia, er blomsterkjeden Mester Grønn. De henter blant annet roser, liljer og nelliker fra de to landene. Erling Ølstad, administrerende direktør, er i Afrika flere ganger hvert år. Han mener initiativet fra bistandsminister Erik Solheim om hjelp til mer investering for norske bedrifter i afrikanske land er riktig vei å gå.

– Vi fant nye markeder i Afrika, da det europeiske markedet stoppet opp. Det har vært god vekst der for oss. Her handler det om å være tålmodig, tenke langsiktig og ikke prøve å tjene penger raskt, sier han til Aftenposten. 

Kina:

Henrettet filippinske menneskesmuglere

Tre filippinske narkotikasmuglere er blitt henrettet i Kina, trass i appeller om benådning fra filippinske myndigheter, skriver Philippines News Agency.
De tre ble arrestert med flere kilo heroin i bagasjen i 2008. I henhold til kinesisk lov straffes smugling av over 50 gram narkotika med døden.
– For oss er det en trist dag. Helt til siste minutt gjorde vi alt vi kunne for å få henrettelsene utsatt, uttalte Filippinenes visepresident Jejomar Binay i et intervju med tv-kanalen ABS-CBN.