Forelsket i skuespill og teater

 
Foto: Uzma Rana
Besim Jakupi reiste som nyutdannet skuespiller fra Makedonia til Norge. Nylig spilte han i stykket Nor(w)ay today, i rollen som en suicidal ung mann fra Øst-Europa.
Besim er albaner fra Makedonia, i 2002 kom han til Norge. Noe av det første han gjorde var å dra på auditions i Oslo.
– Det var bra å komme til fredelige kjedelige Norge, jeg har lært meg mye om kultur, språk og selve landet. Jeg føler meg integrert.

Hvordan er det å være skuespiller med utenlandsk bakgrunn?
– Det er noe helt spesielt å bli integrert i skuespillerverdenen. Det er veldig vanskelig å spille nyansert på et språk som ikke er ditt morsmål. Da er det fort gjort å få rollen som «bad guy» fra Balkan.
Du får ikke store roller med aksent. Når jeg forbereder til roller meg jobber jeg veldig mye med tekst, manus og uttale. Men det er ikke nok når du har kommet til et land i voksen alder.
Hvorfor ville du bli skuespiller?

– Jeg ble forelsket i prosessen, jeg vil bidra med tanker og følelser på scenen. Jeg liker å være på scenen og den energien man får. Jeg liker å underholde og trives med oppmerksomheten, men jeg ble ikke skuespiller for å bli kjendis.

Og jeg lærer veldig mye som skuespiller. Hver rolle er som en liten utdanning, jeg forbereder meg ved å se hvordan de andre skuespillerne forholder seg til min karakter. Jeg leser masse på nett om temaet som angår rollen min. Jeg spilte schizofren i filmen «De gales hus». Da lærte jeg veldig mye om sykdommen. 
Hva synes du om den norske teaterscenen?
– Den skulle vært mye mer variert og litt mer alternativt. Det skjer for lite sammenlignet med Europa. Det statlige, statiske og tunge dominerer og det hemmer kreativiteten. Norsk teater har også en lang vei å gå for å bli flerkulturelt, selv om det ofte fremheves som et ideal i media.
Yrke: Skuespiller, utdannet i Makedonia.

Stykker og roller:

  • Første store rolle var på samtidsfestivalen i 2005 i stykket “Byens ansikt”.
  • Satte selv opp stykket “Åpent ekteskap” med Ari Behn som gjesteskuespiller.
  • Spilte i filmen ” De gales hus”.
  • Deltok på turnering med Riksteatret i 2008-2009.
  • Spilte i TV-serien Kodenavn Hunter
Positive sider: snill, omtenksom, god venn.
Negative sider: Kan være overfølsom, resten kan ekskona svare på.