Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Nederland: – Moskéforbud er diskriminerende Byrådet i Haag har nylig avvist et forslag fra det høyrepopulistiske PVV, som ledes av […]
Nederland:
– Moskéforbud er diskriminerende
Byrådet i Haag har nylig avvist et forslag fra det høyrepopulistiske PVV, som ledes av den ikke ukjente Geert Wilders, om at all moskeutbygging skal stoppes, skriver nyhetsbyrået AP. Hvert tiende år behandler byrådet i den nederlandske hovedstaden ulike forslag for utbygging eller nedleggelser av religiøse bygg. 
Ordfører i Haag, Marnix Norder, kalte forslaget fra PVV “uakseptabelt og provoserende”. Han fikk medhold fra lokalpolitiker for partiet Green Left, Inge Vianen.
– PVV gjør seg skyldig i systematisk diskriminering når partiet sier ja til at andre religioner enn muslimer skal få lov til å få midler til utbygging eller utbedring av sine gudshus, sier han til nettstedet Expatica.

Palestina:
Gir Iran skylden for manglende forsoning
Palestinernes president Mahmoud Abbas hevder Iran har gitt Hamas ordre om ikke å forsone seg med sin palestinske og mer sekulære motpart, Fatah, skriver NTB.
Fatah og den palestinske selvstyremyndigheten har makten på Vestbredden, mens islamistiske Hamas regjerer Gazastripen.
– Fram til nå har Hamas avvist å si ja eller nei til forsoningsinitiativet. Iran instruerer dem i å gjøre det ene eller det andre, var kraftsalven fra den palestinske presidenten, ifølge NTB.

Argentina:

Israelsk våpenlink avslørt i ny bok
Hernan Dobry, en argentinsk undersøkende journalist kjent for flere avslørende reportasjer, har en nyutgitt bok avslørt hvordan Israel utstyrte militærjuntaen i Argentina (1976-83) med våpen.

Boka undersøker det innflytelsesrike jødisk-argentinske innvandrermiljøet, som var avgjørende for at juntaen klarte å få våpentilgang under opptrappingen Falklandskrigen i 1982, på et tidspunkt da landet var underlagt et våpenembargo. I boka kommer det fram at også at den politiske overklassen Peru var israelvennlig.

– Flere fly fullastet med våpen fløy fra Tel Aviv, via Lima og videre til Buenos Aires. Israel brukte Peru som en slags “tredjebase”, siden peruanerne hadde uttrykt åpen støtte til argentinerne, mens Israel var nødt til å erklære seg nøytral for å fortsette å ha et godt diplomatisk forhold til britene, sier forfatteren til den argentinske avisen La Nación.

Armenia/Tyrkia:

Vil rive “forsoningsmonument”

Et 30 meter høyt monument i den nord-østlige byen Kars i Tyrkia vil rives i løpet av de kommende ukene, ifølge nyhetskanalen Haber Turk. Monumentet representerer forsoning mellom armenere og tyrkere i kjølvannet av førstnevntes massakre av etnisk armenere under første verdenskrig. 
Rivingen, som er vedtatt av lokale myndigheter, regnes som uheldig på et tidspunkt hvor de to landene har nærmet seg hverandre etter lang tids anstrengt forhold. Den tyrkiske statsministers Recep Tayyip Erdogans karakteristikk av monumentet som et “monster” har også skapt sterk kontrovers.
– Slike holdninger er et angrep på den kunstneriske friheten, sier billedkunstneren Mehmet Aksoy til Haber Turk.