Mukhtar Mai – en kamp om menneskeverdet

Voldtatt: Mukhtar Mai ble gruppevoldtatt og håpet på rettferdighet da gjerningsmennene ble satt i fengsel. Men nå har høyesterett bestemt at gjerningsmennene skal løslates
Foto: Wikimedia Commons
For ni år siden ble Mukhtar Mai, en kvinne fra en liten landsby i Pakistan, gruppevoldtatt for noe broren hennes hadde gjort. Avgjørelsen om at Mai skulle voldtas som straff for brorens foreteelser ble bestemt av eldrerådet i den lille landsbyen i sørlige Punjab.

Denne grusomme historien spredte seg i verdenspressen som ild i tørt gress den gang. Menneskerettighetsgrupper over hele verden rettet sitt fokus mot denne saken og fulgte nøye med på hvordan saken ble fulgt opp av pakistanske myndigheter. For ni år siden, i 2002, ble seks menn tiltalt, dømt og fengslet for gruppevoldtekt.

Modig
Mukhtar Mai fikk enormt med støtte, både i Pakistan og verden rundt. Hennes historie har blitt til bok og hun har blitt hedret for sitt mot. Hun var og er fortsatt veldig modig, for det kreves mot å stå med rak rygg etter en slik hendelse, og ikke hvem som helst makter å stå opp, heve sitt hode og kreve rettferdighet som kvinne i et samfunn dominert av menn og mannssjåvinisme.

Trist løslatelse
Mukhtar Mai var analfabet for ni år siden. Men hun har lært seg å lese og skrive. Hun har også startet en skole for jenter i den samme landsbyen hvor hun ble gruppevoldtatt. Men nå viser Pakistan sitt sanne ansikt.

I april 2011 bestemte pakistansk høyesterett at fem av seks som var dømt for å ha voldtatt Mukhtar Mai skal løslates.

I april 2011 bestemte pakistansk høyesterett at fem av seks som var dømt for å ha voldtatt Mukhtar Mai skal løslates og alle tiltaler skal frafalles. Altså sier høyesterett at det ikke foreligger noen straffbar handling. Mukhtar Mai selv sier at hun er veldig skuffet over høyesteretts avgjørelse og at det vil ta motet fra andre jenter som opplever det samme som hun gjorde for ni år siden. For en ting er sikkert: Selv om Mukhtar Mai fikk og får mye oppmerksomhet, så er det tusenvis av jenter og kvinner i Pakistan som deler hennes skjebne, men som vi aldri hører noe om.

De renes land
Høyesteretts avgjørelse viser at Pakistan ikke har endret seg. Det har om mulig blitt enda verre. De renes land er befengt med pest og parasitter. Et fåtall kjemper for menneskeverdet. Dette mindretallet trenger vår støtte, for humanismen og menneskeverdet.