Narkotika er et problem i Kongsvinger

Mulig å bekjempe: For å gjøre noe med narkotikaproblemet i Kongsvinger, må politikere og andre være ærligere om problemet, mener innsenderen
Foto: Flickr
Hvorfor føler enkelte seg truffet av avsløringen fra det samfunnskritiske dokumentarprogrammet Brennpunkt?
Alejandro Perez, leder i SV Kongsvinger
Latest posts by Alejandro Perez, leder i SV Kongsvinger (see all)

Jeg har undret meg over hvorfor mange har følt seg truffet av Brennpunkt-reportasjen, og at flere, både innbyggere og politikere, har forsøkt å latterliggjøre sannheten om narkotikaproblemene i Kongsvinger, da dette problemet burde være kjent for de fleste. Opplysninger om situasjonen var det lett å finne på Google. På internett finner jeg mange oppslag som Glåmdalen har hatt de senere år. Dette dreier seg om alt fra store narkotikabeslag, salg av sex, vold og barneprostitusjon. Avdekkende historier, og hvor det også klages på myndighetenes manglende handlekraft og adekvate tilrettelagte tilbud.

Kartlegging
En ting er det som avsløres i media, men vi kan vel også anta at det her er store mørketall. Jeg tenker her på de usynlige narkomane. Det vi si de som misbruker illegale rusmidler, men som ikke er synlige i miljøet. Hvor mange av disse har vi i byen vår? Det er nærliggende å spørre hva som gjøres av hjelpeapparatet for å kartlegge problemet, samt hva som gis av tilbud til de som ønsker hjelp. SV er opptatt av tidlig intervensjon på rusområdet.

Tidlig intervensjon og et godt tverretatlig samarbeid kan bidra til at narkotikautviklingen i Kongsvinger kan bremses. Jeg sier meg enig med politimesterens bekymring for narkotikautviklingen i Kongsvinger. Det skaper dessuten frustrasjon for både politiet og samfunnet når narkomane som begår kriminalitet igjen begår nye kriminelle handlinger etter endt soning. 

Både innbyggere og politikere har forsøkt å latterliggjøre sannheten om narkotikaproblemene i Kongsvinger.

Tidlig intervensjon er avhengig av en klar forståelse av eget ansvar, tilstrekkelig kunnskap til å kunne identifisere rusrelaterte problemer, ferdigheter i å ta opp en bekymring med den/de det gjelder og kjennskap til relevante samarbeidspartnere og kompetansemiljøer. SV er derfor opptatt av at hjelpeapparatet i Kongsvinger skal ha gode faglige miljøer med høy kompetanse på dette området, samt et utstrakt tverretatlig samarbeid innen de fagmiljøer som arbeider spesielt med barn og unge.

Over grensen
Tollvesenet i Kongsvinger har stadig oftere tatt store beslag av narkotika. Dette tyder på at grensen mellom Sverige og Norge benyttes til å smugle narkotika. SV er opptatt av å samkjøre en politikk med vårt naboland slik at man i samarbeid kan arbeide for å bekjempe denne kriminaliteten. 

Kongsvinger skryter av å ha Politihøgskolen her, men i hvilken grad har skolen blitt involvert i å bidra med sin kompetanse for å styrke arbeidet mot narkotika i regionen?  Hva med å engasjere studentene til å lage en forskningsoppgave med særlig fokus på utviklingen i Kongsvinger? Etablere samarbeidsprosjekter med Sverige for å samle kunnskap fra begge regioner?

Vi er nødt til å vende blikket tilbake til oss selv og slutte å se fiender der de ikke finnes. Å bekjempe narkotika burde være en større politisk prioritering enn krigen mot terror. Jeg som opprinnelig er fra Colombia har opplevd hvor ille krigen mot narkotika kan bli. Vi behøver ikke vente til Norge når dette stadium.