Nordafrikanere og asylsøkere slipper sjelden inn

Anklager utested for rasisme

Nysgjerrige og åpne sinn har en stor fordel over de trangsynte og lukkede, vil innsenderen minne oss om.
Foto: Siri Hardeland
Enkelte homofile med minoritetsbakgrunn opplever å måtte snu i døra ved London pub i Oslo. En homofil norsktyrker ble nektet adgang fordi dørvaktene mente han så for hetero ut.

Det var i sommer at en 32 år gammel norsktyrker dro på byen sammen med en heterofil kamerat. 32-åringen hadde flere ganger tidligere vært på London pub, men denne gangen ble han stanset av en dørvakt som sa at dette var en gaybar og at han ikke kunne komme inn. Da den homofile norsktyrkeren spurte hvorfor han ikke kunne komme inn, spurte dørvakta om han var gay. Norsktyrkeren svarte bekreftende på at han var homofil, men dørvakta nektet fremdeles å slippe inn ham og kameraten.

Ubehagelig opplevelse
32-åringen ble lettere irritert over behandlingen og ba om å få snakke med sjefen. Han kom, og de to potensielle gjestene fikk høre at de som står i døra på London pub kjente alle kundene. Norsktyrkeren fortalte at han hadde vært der flere ganger tidligere, men dørvakta ville ikke endre sin avgjørelse om å stenge ham ute. Han fikk i stedet høre at han så veldig heterofil ut, og at det hadde vært problemer på utestedet.

– Homofile ser forskjellige ut. Noen er maskuline, andre er feminine. Alle ser ikke like ut, sier 32-åringen, som er sjokkert over behandlingen han fikk.

Utested stenger ute folkegrupper

London pub i Oslo har en liste over gjester de nødig slipper inn. Nordafrikanere og romfolk er spesielt uønsket.

Foto : Siri Hardeland

Nordafrikanere og sigøynere går forbi i gaten utenfor her hele tiden. De livnærer seg ved å stjele.

– Det var en ubehagelig opplevelse, og jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke fikk komme inn. Det er mange heterofile som går på London. Dette er diskriminering, sier norsktyrkeren, som ønsker å være anonym.

Feil magefølelse
Flere av dørvaktene ved London pub er i familie med hverandre og har bakgrunn fra Makedonia. En av dem beklager at norsktyrkeren ikke slapp inn. Han forteller at de har hatt problemer med tyverier av jakker og verdisaker, og at de er plaget med heterofile utlendinger som gir seg ut for å være homofile for å komme inn og rundstjele gjester.

– Vi har en stor fordel med at vi kjenner 99 prosent av kundene. Kommer det noen nye, gjør vi oppmerksom på hvilket sted London pub er og stiller dem noen spørsmål. Er vi usikre på om de passer inn, tar vi magefølelsen til hjelp. De få feilene vi gjør er beklagelige, men slikt skjer, sier dørvakten, som har 12 års erfaring fra døra på det skeive utestedet.

Gjelder mange
Den 32 år gamle norsktyrkeren er ikke den eneste kunden med minoritetsbakgrunn som har blitt nektet adgang. En 36 år gammel homofil mann fra Midtøsten ble flere ganger stoppet av dørvaktene og nektet adgang til London pub da han var asylsøker. Det hjalp ikke at han forsøkte å legitimere seg. Dørvakta godtok ikke legitimasjonen fra UDI. Det hjalp heller ikke at venner av asylsøkeren fortalte dørvaktene at de kjente ham og at de visste at han var homofil. 36-åringen forteller at han kjenner homofile fra Albania, Irak, Kosovo og Russland som heller ikke slapp inn da de var asylsøkere. 

– Dette er rasisme mot asylsøkere, sier 36-åringen, som også ønsker å være anonym.

Etter at han fikk innvilget asylsøknaden, har han imidlertid ikke hatt problemer med å komme inn på London pub.

Mange innvandrere
Dørvakten Utrop har snakket med, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, tilbakeviser påstander om rasisme og sier mange av gjestene ved utestedet har innvandrerbakgrunn. Selv pleier han å slippe inn asylsøkere dersom de har noen venner som kan bekrefte at de er homofile.

Han fremhever at legitimasjon fra UDI ikke regnes som gyldig legitimasjon

– Vi har tatt asylsøkere i å stjele. Det går også ut over de asylsøkerne som ikke stjeler. Det er synd, men slik er vi mennesker, sier dørvakten.

Han mener medlemskort fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ville gjort jobben enklere for dem som står i døra. Derfor oppfordrer han dem som føler seg diskriminert til å bli medlem i organisasjonen.

Dørvaktene er restriktive med å slippe inn folk fra bestemte landområder. Tidligere var de strenge mot kurdere, nå er det personer med bakgrunn fra Nord-Afrika og romfolk  som er i negativt fokus. Romfolk er ikke under noen omstendighet velkomne på det skeive utestedet.

– Nordafrikanere og sigøynere går forbi i gaten utenfor her hele tiden. De livnærer seg ved å stjele, hevder dørvakten.

Bedre vakthold
Et annet utested for homofile i hovedstaden er Elsker. På Elsker er de imidlertid svært ordknappe både om egen praksis og om hva de synes om praksisen på London.

– Uavhengig av problem så kan man ikke generalisere, er det eneste dørvakt Sissel Hansen vil si.

Leder i LLH, Bård Nylund, sier i en kommentar at han synes forskjellsbehandlingen på London pub er svært beklagelig. Han mener utestedet bør finne andre løsninger enn å nekte folk fra bestemte områder adgang.

– Dersom de har problemer med tyverier, bør de heller styrke vaktholdet innendørs og ikke skjenke fulle folk, sier han.

Nylund synes det er hyggelig at London pub oppfordrer folk til å melde seg inn i LLH, men han advarer mot en utvikling der utestedet nærmest blir omgjort til en medlemsklubb for LLH.

Forbudt
Likstillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har ikke tatt stilling til om praksisen ved London pub er i strid med diskrimineringsloven, men uttaler på generelt grunnlag at en praksis som innebærer at man avviser asylsøkere på bakgrunn av tidligere erfaringer, i utgangspunktet er forbudt.

– Alle gjester har rett til en individuell behandling, skriver seniorrådgiver Serap Helin Hartwig i LDO i en epost til Utrop.