Ta gjerningsmannen

Før mørkets frembrudd: Den ellers så idylliske slottsparken i Oslo har blitt et skremmende sted for mange med voldtektsbølgen i høst
Foto: Kristian Nesbu Vatne
Det nye, åpne, tolerante, kjærlige og inkluderende Norge varte i litt over tre måneder.

For 29. oktober, etter en rekke overfallsvoldtekter i Oslo, så var ordfører Fabian Stang klar for å sette alle asylsøkere bak lås og slå. Plutselig fikk trommen samme lyd som Fremskrittspartiets skremselspropaganda mot folk som er annerledes.

Gruppetenkning
Tallenes tale er klar. De fleste overfallsvoldtekter blir begått av menn med ikke-vestlig bakgrunn. Det sier politiet. Men det er en lang vei å gå fra det til å stemple alle asylsøkere som voldtektsmenn. Jeg sier ikke at det er greit å voldta, langt ifra, men det blir feil å stemple en hel gruppe for en ugjerning noen individer har utført. Det er de virkelige gjerningsmennene man bør gå etter. Det er voldtektsmennene som må tas, dømmes og straffes for sine ugjerninger.

Lav risiko for å bli tatt
Og man kan gå i så mange fakkeltog man bare ønsker for å ta natta tilbake, (et fint og viktig initiativ fra sivilbefolkningen), men til syvende og sist er det politiet det står og faller på. Politiet må få nok ressurser, og så må politiet selv prioritere ressurser til å etterforske og få sedelighetsforbrytere dømt. Slik det er i dag, løper voldtektsmenn veldig lav risiko, først for å bli tatt, og om de blir tatt, er straffene latterlig lave.

Også hvite nordmenn

Men hvis man ser på nyheter og leser aviser så kan det virke som om overfallsvoldtekter er eneste form for voldtekt som foregår i Norge. Det stemmer ikke. Jenter blir utnyttet og voldtatt på fest, kvinner blir voldtatt i hjemmene sine. Det skjer selv om vi ikke leser om det eller hører om det i mediene. Og gjerningsmennene er like gjerne hvite nordmenn som mørke nordmenn. Det har i grunn ingen betydning, for en gjerningsperson er en gjerningsperson, og hvilken bakgrunn eller hudfarge vedkommende har, bør ikke spille noen rolle. Det viktigste er at gjerningspersonen blir straffeforfulgt, dømt av en domstol og deretter får sin straff.
 
Og hvis vi konsentrerer oss om det siste, trenger vi ikke å stemple folk eller å komme med forslag om å sperre enkelte grupper inne.