Hvem kan bestemme over barna?

Foreldrene skal prøve å gjøre det som er best for barnet
Foto: www.flickr.com/photos/madmetal/2208315035/
Jasmin skal skille seg fra mannen sin. De har to barn sammen. Jasmin er fra Nederland og mannen fra Norge. Hun har lyst å flytte hjem til Nederland med barna når skilsmissen er klar. Kan hun gjøre det?
0Shares
Latest posts by Camilla Aarhus Narvestad (see all)

Jasmin og mannen må prøve å bli enige om hvem som skal ha foreldreansvaret. Foreldreansvar betyr at du har rett og plikt til å bestemme for barna i personlige forhold. Personlige forhold er for eksempel oppdragelsen av barna, hvor barna skal bo og hvor de skal gå på skole. 

Begge foreldre kan bestemme over barna. Det kan de også fortsette med etter at de er skilt.
Foto : Scanstockphoto
Barn som er store nok til å ha egne meninger, skal få si hva de mener før foreldrene bestemmer.  Det sier loven.

Begge kan bestemme
Foreldrene kan selv bestemme hvilken ordning som passer dem og barnet best.  Det vanligste er å ha delt foreldreansvar. Det betyr at begge foreldrene kan bestemme over barnet. Men de kan også avtale at moren eller faren skal ha foreldreansvaret alene. Denne avtalen må de melde til folkeregisteret.

Vanligvis bestemmer domstolen at foreldrene skal ha ansvaret sammen.

Hvis de ikke blir enige, kan de gå til til domstolen. Det er ikke slik at Jasmin automatisk får foreldreansvaret fordi hun er mor. Hvis de går til domstolen med saken, må Jasmin og mannen først møte til mekling. Det betyr at de skal møtes på Familievernkontoret for å få hjelp til å finne en avtale om barna.

Det beste for barna
Hvis de fremdeles er uenige etter at de er ferdige med meklingen, kan domstolen bestemme. Domstolene dømmer etter hva som er best for barna, ikke hva som er best for foreldrene. Vanligvis bestemmer domstolen at foreldrene skal ha ansvaret sammen.

Hvis Jasmin og mannen bestemmer seg for å ha delt foreldreansvar, kan ikke Jasmin bestemme alene hvor barna skal bo.  Mannen må si ja til at hun ta barna med seg til hjemlandet.

Hvis Jasmin har foreldreansvaret alene, kan hun ta med seg barna og flytte ut av Norge. Dette kan hun gjøre selv om mannen hennes ikke synes det er greit.

Hvis du har spørsmål om foreldreansvar, kan du kontakte JURK.