Varierende skoletilbud for asylsøkere

Gode resultater: Grorud skole gjør det svært godt på nasjonale prøver, til tross for at mange elever har svake leseferdigheter når de begynner der
Foto: Scanstockphoto
En ny kommunekartlegging tyder på at de aller fleste asylsøkerbarn i grunnskolealder får grunnskoleopplæring, og at de blir skrevet inn i skolen relativt raskt etter ankomst til mottak og omsorgssentre. Kartleggingen viser også at det er relativt store forskjeller mellom kommunene når det gjelder organisering av opplæringen for asylsøkerbarn, skriver forskning.no. Internasjonal organisasjon på besøk […]

En ny kommunekartlegging tyder på at de aller fleste asylsøkerbarn i grunnskolealder får grunnskoleopplæring, og at de blir skrevet inn i skolen relativt raskt etter ankomst til mottak og omsorgssentre. Kartleggingen viser også at det er relativt store forskjeller mellom kommunene når det gjelder organisering av opplæringen for asylsøkerbarn, skriver forskning.no.

Internasjonal organisasjon på besøk i Norge

HUAIROU Commission er en internasjonal organisasjon som arbeider over hele verden for å hjelpe fattige kvinner. Organisasjonen var nylig i Oslo for å  drøfte samarbeid med norske organisasjoner.

HUAIROU-OASEN
Foto : ABC

HUAIROU Commission deltok i løpet av sitt Norges-besøk på to seminarer organisert sammen med OASEN, Kvinner Krysser Grenser, integreringsprogrammet til Norsk Folkehjelp Oslo og Utrop.

Foto : Are Vogt Moum

Avslører ekstremist-bindinger på nettet

Foto : Benjamin Chan

– Det finnes tallrike eksempler på at det går forbindelseslinjer mellom høyrepopulistiske partier i Europa og ekstremistiske grupper og enkeltpersoner, sier Lisa Bjurwald, bokaktuell svensk journalist og ekspert på høyreekstremisme. Lisa Bjurwald kommer i disse dager kommer ut med boka «Europas skam» på norsk. Boka tar for seg bredden av høyreekstremistiske bevegelser og aktivitet i Europa.

Foto : UiO

Eldre skal motvirke frafall i skolen

Foto : Wikimedia Commons

Røde Kors setter i gang en leksehjelpkampanje med mål om å nå ut til Norges mange pensjonister.

– Det er fortsatt urovekkende mange unge som faller fra underveis i utdannelsen, sier generalsekretæren i Røde Kors, Åsne Havnelid i en pressemelding.

Tanken er ifølge Havnelid å verve godt voksne leksehjelpere slik at de kan bruke sin livserfaring til å hjelpe barn og ungdom.

Kjønn hindrer politisk deltakelse

I en doktoravhandling av sosiolog Beret Bråten kommer det fram at det kan være lettere for innvandrerkvinner enn innvandrermenn å få innpass i politikken.

– Der minoritetskvinnene forstås som ofre for eller opprørere mot patriarkalsk kultur, representerer mennene den patriarkalske kulturen. For å overbevise om at han er likestillingsvennlig, holder det ikke å erklære at han er det, han må vurderes nærmere, sier Bråten til forskning.no.

Flere innvandrere etablerer egne foretak

Nye tall fra Statistikk sentralbyrå (SSB) viser at innvandrere står for flere foretak enn tidligere.

Andelen innvandrere som etablerer eget foretak har økt gradvis de siste 10 årene. Nærmere 19 prosent av dem som starter opp et personlig eid foretak, er innvandrere eller norskfødte av innvandrerforeldre, melder byrået.

Fra 2002 til 2010 har andelen innvandrere blant etablererne av personlig eide foretak økt fra 11 prosent til 18,7 prosent.

Leier inn utlendinger for å spare

Det er en trend i byggenæringa at bedrifter kvitter seg med faste ansatte for så å leie inn billigere arbeidskraft. – Mange drømmer om full fleksibilitet, sier Halvor Langseth i Fellesforbundet til frifagbevegelse.no.
   
Denne høsten har det blitt dokumentert at det er en boom for innleiefirmaene som skaffer folk til byggebransjen i Oslo og Akershus. Over halvparten av innleien er ulovlig.

Langseth peker på at det er et klart innslag av etnisk diskriminering i innleiepraksisen.

– Nordmenn ansettes fast, utlendinger leies inn. Bedriftene argumenterer med at det ikke finnes folk å ansette.

Men bildet er ikke helsvart, ifølge Langseth. Han peker på at en del entreprenører har oppsummert at innleie ikke fungerer, at det ofte blir dyrere i lengden. Det skyldes kvalitet på arbeidet og produktivitet.