Imam til kamp mot omskjæring

Imamen Abdinur Mohamed Mohamud er sterkt imot kjønnslemlestelse og mener at Koranen ikke åpner for omskjæring av jenter
Foto: Ståle Lidsheim, Kirkens Bymisjon
Å se hvordan kjønnslemlestelse ødela livet til unge jenter, gikk hardt innpå Abdinur Mohamed Muhamud da han var barn. Nå vier den bokaktuelle imamen livet sitt til å bekjempe omskjæring av kvinner. 

Når vi endelig får tak i den engasjerte imamen fra Trondheim på telefon, insisterer han på at boklanseringen og all oppmerksomheten rundt det ikke har gjort ham spesielt sliten.

– Det har vært en del å gjøre for min del, ja. Men omskjæring er en så viktig sak at jeg mener det er riktig å bruke mye tid og energi på den, sier imamen med bakgrunn fra Somalia.

Den unge religiøse lederen forteller om sitt daglige virke i Dar El Eman Islamic Center, en moské i hjertet av Trondheim. Han forteller også om sin nye deltidsjobb som rådgiver og veileder i et av kommunens asylmottak. Men det som har krevd minst like mye av imamen i det siste har vært den nye hverdagen som forfatter. En stri strøm av religiøse og ikke-religiøse mennesker har banket på døra, på jakt etter gode argumenter på hvorfor omskjæring ikke er en del av islam.

Kjønnslemlestelse er en ukultur.

Mumahud har holdt en rekke foredrag både i Norge og i utlandet om temaet med ett mål for øyet: å få folk til å innse at omskjæring er skadelig.

Studerer hellige skrifter
Selv om Muhamud nå har fått stor oppmerksomhet fra mediene på grunn av sin fordømmelse av kjønnslemlestelse, er ikke dette første gangen det skjer. Den frittalende somaliske imamen har i en årrekke uttalt seg kritisk om det han betegner som en ødeleggende praksis. Muhamud har lenge samarbeidet med fagpersoner i kampen mot omskjæring og bistått med informasjon i eget miljø.

Imidlertid er dette første gangen han gir ut bok. Boken, som har fått det passende navnet «NEI! Islam avviser omskjæring av kvinner», er en grundig gjennomgang av teamet. Muhamud tar utgangspunkt i de hellige, islamske skriftene; Koranen, Hadith, Sunnah (profetens tradisjoner) og analogier for å se om kjønnslemlestelse har forankring i religionen. Ifølge han er svaret klart og tydelig:

– Omskjæring av kvinner er ikke lov i henhold til islam. Aldri er det nevnt i de hellige tekstene at kvinner skal omskjæres. Kjønnslemlestelse er en ukultur som eksisterte lenge før profeten Mohammed ble født og har ingenting med Islam å gjøre. Vi imamer har ikke vært flinke nok til å ta opp temaet og kommunisere dette. Derfor har jeg lenge hatt et ønske om å gi ut denne boka, sier Mohamud, som  har en mastergrad i Sunnah og er nå doktorgradsstudent i sammenliknende religionsvitenskap. 

Fra telefonen i Trondheim forteller han videre at de kildene som nevner omskjæring av kvinner anses som svært upålitelige og har liten oppslutning. 

– Mange av mine landsmenn er rett og slett feil informert. Derfor er det viktig med økt kunnskap om temaet fra et muslimsk perspektiv. Min jobb er å spre informasjonen i håp om at folk skal forstå skadevirkningene, sier han engasjert.

Positiv til fremtiden
Det er nå seks år siden den samfunnsengasjerte imamen flyktet fra krigen i hjemlandet. Den har preget ham på mange måter. Søsteren og moren hans bor i nabolandet Etiopia. Verre gikk det med begge brødrene, som mistet livet i krigen.

Muhamud er den eneste i sin familie som bor i Norge, men har jevnlig kontakt med sine nærmeste. 

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg lever i et land hvor jeg kan jobbe med det jeg brenner for. Reaksjonene på boken har bare vært positive. Jeg var i Etiopia for noen uker siden for å holde foredrag om temaet og fikk bare støtte fra alle som hørte på. De er glade at det finnes religiøse ledere som ønsker å ta tak i problematikken, sier han.

Barndomsminner satte spor
Men hva er det som får en mann til å avse hundrevis av timer på å nylese de hellige skriftene på jakt etter informasjon om temaet? Hva er grunnen til at han bruker tid og krefter helt gratis for å kunne forstå tolkningene av omskjæring? For Muhamud ligger svaret i egen fortid. Til en tid hvor han som ung så hvordan praksisen ødela unge jenter. 

– Jeg husker godt livet i byen min Bu’ale i Sør-Somalia. De gode stundene med familien og fellesskapet i religionen. Men jeg husker også krigen, og ikke minst de brutale overgrepene jenter ble utsatt for. Unge jenter, ofte i starten av puberteten, fikk livet sitt ødelagt. De mistet rett og slett en del av seg selv og dermed livsgleden. De minnene sitter fortsatt i meg, og det er hovedgrunnen til at jeg var imot praksisen tidlig i livet, sier han. 

Selv vet han ikke hvor utbredt praksisen er i hjemlandet. Men omskjæring er mye vanligere i rurale strøk enn i byene.

– Somalia har ikke hatt en regjering på 20 år, så det vil ta tid før vi ser et forbud slik det er i andre land. Men man kan se at holdningen er i ferd med å forandre seg, spesielt i byene hvor korrekt informasjon er lett tilgjengelig. Omskjæring er mindre vanlig nå, og mange flere innser at praksisen er skadelig. Når det gjelder Norge, er det vanskelig å si noe sikkert. At noen norsk-somaliere fortsatt driver med denne praksisen kan vi ikke benekte, men stadig flere familier tar avstand fra kjønnslemlestelse. Jeg tror de fleste forstår at det ikke har noe med islam å gjøre. Men å avskaffe omskjæring er noe vi bare klarer med økt kunnskap. Det vil ta tid, men jeg vet at vi er på god vei.

Fakta: 
Navn: Abdinur Mohamed Muhamud
Født: 01.12.1966
Sivilstatus: Gift. Tre barn.
Aktuell med: Boken «NEI! Islam avviser omskjæring av kvinner» som kan kjøpes hos i bokhandelen eller bestilles fra [email protected]
Siste kulturopplevelse: Boken “Krig og fred” av Leo Tolstoj 
Tre mennesker døde eller levende jeg ville invitert på middag: Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Jens Stoltenberg.
Hva jeg ville laget: En somalisk fattigmannsrett som vi kaller for Sorr ambulo