Skummel demo: PST advarer i sin trusselvurdering mot radikale muslimer. Men hvem er farlig for hvem? spør spaltisten.
Foto: Aon Raqvi

Diskriminering, muslimsk trussel og PST-avgang

Det har gått to begivenhetsrike uker siden forrige nummer av Utrop. Her kan du lese Naushad Qureshis skråblikk på hendelsene.
Utrop nr. 2/2012 (02.02.2012)
Det nye året startet slik forrige sluttet, nemlig med mangel på norsk smør i butikkene. Utenlandsk smør ble tydeligvis ikke så populært i norske hjem som norske Tine. Akkurat som arbeidsgivere i Norge diskvalifiserer mange søkere med såkalt utenlandsk navn. De forsvinner altså først fra bunken med søkere til jobben.

Innrømmer ikke
Diskriminering av arbeidssøkere foregår i offentlig og privat arbeidsliv. Det har vi visst lenge, og har blitt dokumentert jevnlig siden 80-tallet. Trolig vil det være slik også i fremtiden fordi ingen arbeidsgiver i Norge innrømmer for seg selv å diskriminere arbeidssøkere på grunn av navn, hudfarge, livssyn eller livsstil etc. Diskriminering i Norge oppfattes både umoralsk, uakseptabel og ulovlig derfor tror alle at det er de andre som diskriminerer og ikke en selv.

Farlige muslimer
Som foregående har også i år prøvd PST med å legge frem sin årlige trusselvurdering, og PST mener at islamistisk terror utgjør den største trusselen for og i Norge også i 2012. De vil dermed representere den største utfordringen for PST, sa nettopp PST-sjefen. Hun trakk særlig fram personer og grupper knyttet til ekstrem islamistisk ideologi, og viste til en utvikling der personer som er oppvokst i Norge, blir radikalisert. For dem er det Norge og det norske samfunnet som er fienden. Slike utsagn fra PST er imidlertid ingen nyhet, PST har i de siste tre-fire årene nettopp advart mot såkalt islamistisk terror, og undervurdert trusler fra eventuelle antiislamske eller høyreekstreme miljøer. PST har i flere år hevdet at det er få voldelige høyreekstreme i Norge, og forsøkene på å mobilisere islamfiendtlige grupper har ikke lyktes. Derfor mener PST at den reelle trusselen er det ekstreme islamistiske grupper som representerer.

Etter pressekonferansen om PSTs årlige trusselvurdering var PST-sjefen innkalt tilhøring om 22. juli på stortinget. Her fikk PST-sjefen spørsmål fra stortingsrepresentanten, ja som nettopp er muslim, og vokst opp i et muslimsk land. Svaret fra PST-sjefen til denne stortingsrepresentanten ble nettopp en trussel – mot Norge, landets e-tjeneste og norske spioner i Pakistan. 

Den farlige PST-sjefen?
Når det gikk opp for journalister, eksperter og politikere hva svaret til PST-sjefen avslørte, eller rettere sagt bekreftet, begynte ting å skje. Den nåværende justisministeren, som har ansvaret for PST, og den tidligere forsvarsministeren, som har ansvaret for e-tjenesten, er tilfeldigvis en og samme kvinne. Hun setter i gang en vurdering av PST-sjefens uttallelser. Alle var etter dette enige om at det var svært graverende at en PST-sjef avslører e-tjenestens utenlandsoperasjoner. Dermed måtte hun gå av, og om det ikke var ille nok, så skal spesialenheten for politisaker etterforske den avgåtte PST-sjefens uttalelser. Formålet med etterforskningen er å klargjøre om hun har begått en straffbar handling, og den tidligere PST-sjefen kan i ytterste konsekvens havne i fengsel – ja og det på grunn av en muslim som er stortingsrepresentant. Så vi må bare gi PST rett: Muslimer i Norge er farlige, i alle fall for PST!

Kan havne i fengsel
Dagen etter PST-sjefens avgang ble det lagt ut en video på YouTube som truer statsminister, utenriksminister og kongehuset i Norge. En 21-åring ble pågrepet. Mannen ble fremstilt for varetektsfengsling siktet for å ha lagt ut nevnte trusselvideo på internett. Han erkjenner å ha lagt ut videoen, men mener at videoen verken inneholder trusler eller er ulovlig.

Alt tyder på at begge havner i fengsel. Det er å håpe at de treffes og får mulighet til å utveksle erfaringer om hva som kan sies når, på hvilken måte, til hvem og når. Vi alle trenger å lære for å bli bedre – både sjefer og muslimer. Jeg diskriminerer ingen.