Lang afrikansk historie i Norge

Doudou Ceesay (1942-2008) var en norsk soldat: Per idag finnes det over 3000 bilder i AFRIN sine arkiver. De eldste fotografiene er fra ca. 1860, men de fleste er fra 1900-tallet. Noen av bildene er tatt av profesjonelle fotografer, mens andre er tatt av amatører. Fotografens navn er ofte ikke kjent
Foto: Afrikanere i Norge
Visste du at det har vært afrikanere i Norge fra slutten av 1500-tallet?
0Shares

På fredag kom boka ”Afrikanere i Norge”. Den handler om de første afrikanerne her til lands. Boken forteller om Kragerøs afrikanske postmester på slutten av 1600-tallet, og viser at maleren Edvard Munch hadde en afrikansk modell i 1916.

Yacoub Cisse er mannen som startet organisasjonen Afrikanere i Norge (AFRIN). Han har også vært med å lage boka “Afrikanere i Norge gjennom 400 år”. AFRIN har i løpet av 15 år samlet informasjon om afrikanere i Norge.

Glemt historie
– Det er mange som ikke vet at det har vært flere afrikanere i Norge før 1960-tallet. Den første afrikanere vi vet om kom til Norge i 1596. Det skriver organisasjonen på sine nettsider.

Yacoub Cissé startet organisasjonen Afrikanere i Norge. Det har vært en god del afrikanere i Norge før innvandringen begynte for alvor på 1960-tallet.

Vi vil vise at det har gått bra med integreringen i mange år.

Afrikanere i dansketiden var her som tjenere, senere som soldater under Napoleonskrigene, som sjømenn, studenter, musikere, politiske flyktninger og asylsøkere. Noen kom også på grunn av misjonen til Afrika. 

Daniel Aass og hans kone Elisabeth kom til Norge via misjonsmiljøet i Stavanger på 1800-tallet.
FOTO: Afrikanere i Norge

– Siden begynnelsen av prosjektet i 1996 har organisasjonen «Afrikanere i Norge» hatt som mål å  presentere historien om afrikaneres liv i Norge. Vi vil vise at det har gått bra med integreringen i mange år. Boka passer særlig for studenter og forskere, men vil være av interesse for alle, skriver organisasjonen.
 
Norge solgte slaver

Norsk Folkemuseum gir en forklaring på hvorfor det var så mange afrikanere i Norge før. Dette skriver de på sine nettsider:

På 1600- og 1700-tallet var den dansk-norske stat på kysten av Vest-Afrika og blant de vestindiske øyer. På øyene var det store sukker-plantasjer, der afrikanske slaver måtte jobbe. Norske skip og sjømenn dro med varer fra Europa til Afrika. De fraktet slavene fra Afrika til Karibia. Der hentet de sukker. Historikere har beregnet at mer enn 80 000 slaver måtte reise over Atlanteren på dansk-norske skip. Mange døde på reisen. Slavehandelen sluttet på 1800-tallet.

– At svarte mennesker kunne kjøpes og selges, viser at folk i Norge og Danmark mente at svarte var mindreverdige. Slike holdninger har vært vanlige helt opp mot våre dager, og de har virket inn på måten svarte mennesker er blitt sett på og behandlet helt til i dag. Det skriver Norsk Folkemuseum på sine nettsider.