– Utdannelse er viktig, men enda viktigere er det når man har flerkulturell bakgrunn

Med lisens til å hjelpe

Støtte i hverdagen: Narges har valgt å jobbe som sosionom fordi hun liker å jobbe med mennesker og fordi hun vil hjelpe dem som er i en vanskelig situasjon.
Foto: Pegah Niku
Narges Pourzia er utdannet sosionom og sjef for 25 ansatte. Hardt arbeid og pågangsmot er stikkordene på veien mot drømmejobben, mener hun. 
Pegah Niku
Latest posts by Pegah Niku (see all)

52-åringen er avdelingsleder i flyktning- og inkluderingstjenesten i Rælingen. Hun er sosionom med cand. mag i flerkulturell forståelse.

– Ingenting kommer gratis. Det krever hardt arbeid å komme seg oppover i arbeidslivet, og det er viktig å være villig til å gi det lille ekstra når du har annen etnisk bakgrunn, sier Narges som kom til Norge i 1986, 28 år gammel.

Nå har hun fått lederjobben hun drømte om, men veien oppover karrierestigen har krevd stor innsats og arbeidsvilje.

Som fisken i vannet: Narges trives godt i jobben sin og er svært fornøyd med det hun har oppnådd i arbeidslivet.
Foto : Pegah Niku

Legg vekk prestisjepress og velg en utdannelse etter dine egne evner interesser.

– Jeg har jobbet fra første dag jeg kom til Norge. Allerede på mottaket meldte jeg meg til å jobbe frivillig, sier Narges og forteller at hun blant annet har jobbet som tolk, miljøarbeider og i besøkstjenesten, samtidig som hun tok norskkurs og voksenopplæring.

35 år gammel bestemte hun seg for å begynne på sosionomstudiet.

– Jeg hadde to barn å forsørge så jeg studerte deltid, samtidig som jeg var i full jobb.

Narges forteller at hun valgte sosionomyrket fordi hun liker å jobbe med mennesker og fordi hun vil føle seg nyttig og gjøre noe for andre.

Styrke
Og hun snakker av egen erfaring når hun sier at hun tror alle med minoritetsbakgrunn en eller annen gang blir utsatt for fremmedfrykt og skjult rasisme enten i arbeidslivet eller privat.

Men Narges selv har bevisst valgt å bruke sin bakgrunn som en styrke.

– Som innvandrer sitter man med en ekstra kompetanse som det er synd å ikke bruke. Jeg kan mye om både Norge og Iran og valgt å plukke ut det beste fra begge kulturer. Det er viktig at innvandrere som kommer hit er tilpassingsdyktige og åpne for å møte nordmenn og den norske kulturen. Å danne nettverk i det norske samfunnet er viktig for å komme seg frem i arbeidslivet, sier hun til Utrop.

I tillegg til å være avdelingsleder på flyktning- og inkluderingstjenesten i Rælingen reiser Narges rundt i andre kommuner der hun blant annet holder kurs og foredrag om flerkulturell forståelse. Hun holder også foreldreveilederkurs for både etnisk norske og foreldre som har flerkulturell bakgrunn.

Viktig med utdannelse
– Utdannelse er viktig, men enda viktigere er det når man har flerkulturell bakgrunn, sier Narges

Hun oppfordrer alle unge til å ta noe form for høyere utdannelse.

– Legg vekk prestisjepress og velg en utdannelse etter dine egne evner interesser. Man må også være villig å ta arbeid der man får muligheten og heller jobbe seg oppover.

– Dessuten må man være målbevisst og ha pågangsmot. Man kan møte på tøffe motbakker både i privat og i arbeidslivet, men det er viktig å ikke gi opp.

Narges understreker også at det er viktig å ha god arbeidsmoral.

– Jeg har jobbet i Rælingen kommune i over 20 år, men har nesten aldri vært borte fra jobb, sier hun.