– Får ikke bidratt til samfunnet

Vil hjelpe: Forhads store lidenskap er patomime. Slik han hjalp døve barn i Italia, vil han hjelpe barn som har samme handikap her hjemme.
Foto: FormArt
Bangladeshiske Forhad Hassan Mithu har en drøm: om å engang kunne hjelpe døve barn i Norge gjennom pantomimeteater.

Sålangt har drømmen fått en bråstopp takket være omstendighetene og de norske arbeidsinnvandringsreglene.

– Myndighetene krever språkopplæring, noe som er vanskelig for meg, siden jeg som EØS-borger ikke har krav på introduksjonsprogram eller norskopplæring. 

Hassan kom hit lovlig etter å ha bodd seks år i Italia, hvor han jobbet som frilans videojournalist i en nett-TV-kanal for bangladeshere i utlendighet. Fra hjemlandet er han utdannet dramaturg, og valgte å bruke talentet på å hjelpe fattige handikappede barn gjennom teater og pantomime. Han har også jobbet med lignende kunstneriske hjelpetiltak i India og Italia

Jeg ønsker å bidra, og hjelpe de døve og handikappede som bor her.

Krisen ga Norgesreise
Så kom problemene. Finanskrisen rammet Italia hardt, og organisasjonen hvor Mithu var ansatt kom i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Prosjektet jeg var involvert i måtte nedlegges, og jeg sto uten jobb. Via min nærmeste krets fikk jeg høre at situasjonen i Norge var langt bedre.

Til Norge kom han for fire måneder siden. Overfor utrop.no innrømmer han at tilværelsen har vært et slit.

– Jeg har bare hatt småjobber hittil, men har vært såpass heldig å få bo hos bekjente. Nå gruer jeg meg til den dagen jeg må skaffe meg husvære.

Drømmen lever
Likevel har Mithu ikke gitt opp drømmen om å engang kunne lære seg språket, få utdannelsen godkjent og jobbe med teaterprosjekter i Norge.

– Jeg ønsker å bidra, og hjelpe de døve og handikappede som bor her. Mimespråket er universelt, og kan hjelpe barn og unge til å utvikle selvtillit og livsglede. Og det gleder ihvertfall meg.