En multinorsk scene på nynorsk

Det norske teatret har tatt inn fire skuespillerstudenter med minoritetsbakgrunn: Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia
Det Norske Teatret har nylig startet opp utdanningen "Det Multinorske". Målet er øke mangfoldet på scenen i tiden framover, ifølge sjefen for prosjektet, Erik Ulfsby.

I september i fjor ble det klart at regjeringen ville bevilge 13,7 millioner kroner ekstra til nynorsktiltak over statsbudsjettet. Den største påplussingen gikk til Det Norske Teatret (DNT) som fikk sju millioner til integreringsprosjektet Det Multinorske.

– Vi skal gi fire utvalgte skuespillere en undervisning i teater på tre år, altså en bachelorgrad. Og på slutten av utdanningen skal de få spille med ensemblet på scenen. De vil være en del på scenen på forestillinger iløpet av utdanningen også, forteller Erik Ulfsby, sjef for Det Norske Teateret.

Det nyoppstarta teaterkonseptet “Det Multinorske” er et tiltak som skal gjøre den norske teater-scenen mer mangfoldig.

Det er få som søker på de profesjonelle teaterutdanningene.

Av 53 søkere var det disse fire som trakk det lengste strået: Kadir Jalal, Thomas Bipin Olsen, Judy Nyambura Karanja, Sara Khorami.

Selve navnet, Det Mulitnorske, er noe teatret har funnet på selv. Begrepets betydning er ifølge Ulfsby at det norske også er fargerikt og mangfoldig. Det å være norsk er ifølge han ikke bare en enkel ting, men en blanding av mange ting.

– Det er mange sider ved å være norsk, hva som er norskt og ikke er vel veldig udefinert. Multi betyr jo mange. Så prosjektet er retta mot de med en annen bakgrunn, forteller han.

Få flerkulturelle søkere
Det er veldig få flerkulturelle som søker teaterutdanning, noe som ifølge teatersjef Ulfsby kan ha noe med at det er dyr utdanning med usikre fremtidsutsikter. Man har i mange tilfeller én lærer per elev. Av gjennomsnittlig 700 søkere er det et fåtall av 7-8 stykker som kommer inn på studier i Oslo.

– Det er få som søker på de profesjonelle teaterutdanningene, jeg tror det er en eller to prosent innvandrere. Vi prøvde å nå ut på andre måter, blant annet drevet med god informasjonsarbeid og gjort tlibudet kjent, forteller han.

Skuespillerene får et praksisår, i tillegg til å utdanningen sin godkjent av lånekassen.

– Vi er veldig fornøyd med nivået på de utvalgte, sier han.