Fillerye-konge og feminist

Yawar Bokhari (lengst til høyre, sammen med norsk-iraneren Mahmood Amiry-Moghaddam, og TV2-journalist Kadafi Zaman) har brukt deler av sin formue til å bygge en skole og en bibliotek. Han vil endre Pakistans fastlåste sosiale orden ved å utdanne flere jenter til å bli ledere.
Foto: Claudio Castello
Yawar Bokhari, far til statsviter og medlem i 22. juli-kommisjonen Laila Bokhari, har gjennom sitt sosialt bevisste entrenørskap forbundet det beste fra to kulturer.

Utrops utsendte medarbeider var i forrige uke på plass i flotte omgivelser på Café de Concert på Tjuvholmen for å møte den pakistanskfødte forretningsmannen og høre på utdrag fra NRKs radiodokumentar Askeladden fra Pakistan, laget av radiojournalisten Cathrine Barth.

Bokhari tok den norske fillerya med seg til Pakistan og bygde en levedyktig fabrikk i hjembyen Sultanabad. Samtidig så han den nedarvede fattigdommen, kriminaliteten og de vanskelige kårene som pakistanske arbeiderklassekvinner måtte leve under. Han innså at ting måtte endres.

Fabrikkfeminisme
Filleryefabrikken tilbyr den dag i gratis utdannelse til fabrikkarbeidernes barn og har som målgruppe 800 jenter under skoleprosjektet Laila og Amars skole og college for jenter, en skole Yawar oppkalte etter sine to barn.
I radiodokumentaren blir han omtalt som en forkjemper for kvinners og jenters rettigheter. Og vi får høre hvordan møtet med norske kvinner inspirerte ham.

Stolt datter: samfunnsviter Laila Bokhari kaller faren sin en av sine største inspirasjonskilder.
Foto : Claudio Castello

Han har innprentet i meg og andre kvinner troen på at vi kan klare alt.

– Jeg så dem overalt her i Norge. Jentene. På toget, på skolene, i gatene. Med en selvtillit som jeg likte. Dette var nytt for meg, og jeg tenkte at en dag skal pakistanske jenter få oppleve det samme, sier han til P2-journalist Barth.

Stor inspirasjon
Under talen som datter Laila Bokhari holdt i går kveld til ære for sin fars engasjement, sa hun blant annet følgende:

– Som menneske, leder og samfunnsborger har min far vært en enorm inspirasjon, og han har gjort meg til den jeg er. Han har innprentet i meg og andre kvinner troen på at vi kan klare alt, sa Bokhari til de fremmøtte på Café de Concert.

For den samfunnsbevisste forretningsmannen stopper ikke engasjementet ved byggingen av en skole. I oktober vil han også åpne et bibliotek som bærer datterens navn. Bakgrunnen for biblioteket kommer fra en passasje i slutten av boken Hellig Vrede, min reise gjennom Pakistan, som Laila ga ut for to år siden. I boken formulerer hun håp og tro for landets framtid.

– Jeg var veldig beveget og sa til meg selv: “Laila, jeg skal bygge et biblikotek”, forteller Yawar under radiodokumentaren.

Ut mot “kvinneslaveriet”
Til utrop.no sier Yawar at det er fattigdommen og den sosiale uretten i Pakistan som motiverer ham mest.

– Her handler det om ansvar og å kunne gi noe igjen til dem som vil komme seg ut av en håpløs livssituasjon.

Bokhari kaller seg selv en stolt feminist og kvinneforkjemper.

–  I Pakistan, og andre deler av verden, opplever dessverre mange fortsatt et liv som, eller knapt bedre enn slaver. Hvordan kan vi regjere på en god og rettferdig måte når vi ikke lar “den andre halvparten” komme til orde? spør han.