– Melafestivalen ekskluderer

Inkludering i kulturlivet bør skje på arenaer som føles naturlige (som her på Mela-festivalen), hevder kulturredaktør i Minerva, Kristian Meiningset i dagens kronikk i Dagbladets nettutgave. Han mener kulturminister Anniken Huitfeldt nye inkluderingssatsing smaker av positiv diskriminering, instruering og overfokus på bakgrunn
– Mela har et altfor ensidig fokus på musikk fra Asia, spesielt fra Pakistan. Det mener jeg ikke er forenlig med en festival som skal være flerkulturell, sier Antonio Mendez i Radio Latin-Amerika.

Signalene Mendez har fått fra miljøet er tydelige: Latinamerikanere føler seg ikke hjemme i Melafestivalen. Årets Mela-festival gikk av stabelen fra 23. til 26. august.

– Det er mange der ute som føler seg utenfor under Meladagene. Det bor over 18 000 latinamerikanere i Norge, de fleste i Oslo. Derfor er det synd at de ikke blir inkludert mer. I Oslo bor det over 150 000 innvandrere, så det er snakk om mange andre grupper også. Festivalen gjør ikke en god nok jobb med å inkludere, sier Antonio Mendez, dj og radioansvarlig i Radio Latin-Amerika.

Mendez får støtte fra blant annet Edith Stylo, kunstner og leder for Den polske klubben. Sistnevnte er ikke nådig i sin kritikk.

– Hvorfor er ikke den samiske kulturen representert? Hvor er den europeiske? Den latinamerikanske? Den australske? I mine kretser går Mela under betegnelsen “Den pakistanske festivalen”, det er hovedinntrykket. Det synes jeg er veldig synd, sier hun.

Khalid Salimi, festivalens kunstneriske leder, sier han forstår at noen kan føle seg lite representert.

Men vi utvider programmet med artister fra stadig nye områder hvert år. I 2001 begynte vi som en festival for norsk-pakistansk kulturutveksling. Siden 2002 har vi hatt innslag fra alle verdenshjørner, sier, til Utrop.no.