Soppkurs for innvandrere

Soppkurs for innvandrere har vært holdt i Oslo i flere år
Foto: Aktiv i Oslo
Sopp kan være god mat. Men sopp du finner i skogen, kan være giftig. Nå får innvandrere kurs om sopp.

I fjor måtte 14 personer på sykehus fordi de hadde spist giftig sopp. Halvparten av disse var innvandrere. Hittil i år har seks personer spist giftig sopp, skriver NRK.

Den hvite fluesoppen er veldig giftig. Men den ligner på spiselige fluesopper i Asia. Derfor har flere fra Asia spist den. Soppen er så giftig at du kan dø av den. Østeuropeere har også plukket giftig sopp i Norge.

Spiss giftslørsopp ligner på en matsopp fra hjemlandet. Selv om du bare spiser litt av denne soppen, kan du bli veldig syk. Noen dør.

Spiss fluesopp er også veldig farlig for mennesker.
Foto : Wikimedia Commons

Det er mange sopper som ligner på hverandre.

Nå har Helsedirektoratet gitt ut en brosjyre om sopp på 13 forskjellige språk. De har også gratis soppkurs flere steder i landet.

Hvit fluesopp er veldig giftig.
Foto : Wikimedia Commons

Vil kurse innvandrere
Nyttevekstforeninga Risken i Molde ga gratis soppkurs til innvandrere forrige lørdag.

– Vi ser at særlig folk fra Øst-Europa konkurrerer om å finne sopp, og de plukker små kantareller som ligner på mange farlige sopper, sier Magnar Husby.

Ifølge Husby har det blitt mer populært å spise og plukke sopp. Derfor tok han og to andre soppkontrollører ta med seg folk ut i skogen for å lære forskjellene på soppene.

– Det er mange sopper som ligner på hverandre. Derfor må vi ha disse kursene, sier Husby.

Fakta:

Sopp skal du helst plukke i en kurv slik at den ligger luftig. Plukk bare friske sopper. Eldre sopper kan være giftige hvis de har begynt å råtne. Veldig små, unge sopper bør du heller ikke plukke. Når de er små, kan de ligne på andre, giftige sopper. Sopp du ikke er sikker på, bør du holde vekk fra resten av soppen du plukker. Vis disse til en ekspert.

Sopp er ferskvare, og du bør lage den for spising, eller fryse eller tørke den med en gang du kommer hjem fra soppturen.

Kilde: www.soppognyttevekster.no