Skuespiller med ny bok

Billedboka "Reisen" handler om de utfordringer man kan møte på når man reiser til et nytt sted.
Foto: Pressefoto
Veronica Salinas (35) debuterte som forfatter med barneboka Reisen. Den illustrerer hvordan det kan være å flytte til et fremmed land.

I Salinas bok blåses en and vekk i en storm og lander på et ukjent sted. Her må anda lære seg nytt språk og nye skikker, ikke minst finne nye venner. I det nye landet møter anda andre dyr: en flue, en fisk og en mus. Anda spør stadig om de vet hvem den er. Men anda forstår ikke hva dyrene sier.

Salinas sier til Utrop at Reisen er en metafor både på ytre og indre reiser.

– Reisen handler for meg både om tap og nye møter. Det er menneskets historie. Vi reiser ikke bare fra land til land. Vi reiser også i tiden, vi blir gamle, vi mister venner og dem vi er glad i. Så kommer nye møter, sier Salinas.

Veronica Salinas fra Argentina har blitt en kjent figur på norske teaterscener. Nå har den produktive kunstneren også skrevet bok.

Vi reiser ikke bare fra land til land. Vi reiser også i tiden.

Å være ukjent
Salinas er skuespiller og har skrevet flere teaterstykker, men Reisen er hennes første bok. Hun er opprinnelig fra Argentina, men kom til Norge for flere år siden. Fra hjemlandet har hun skuespillerutdannelse, men i Norge er hun nå i gang med en mastergrad i spansk og portugisisk litteratur ved Universitetet i Oslo. I tillegg har hun gått på Norsk barnebokinstitutts forfatterstudium. Salinas har også mottatt statens kunstnerstipend. I sitt arbeid har hun ofte tatt opp det å være nykommer i et land og om det å ha flere identiteter.

 – Reisen snakker til de barna som har blitt nødt til å flytte, enten fordi foreldrene er nødt til å flykte fra hjemlandet eller fordi de bare kjøper et nytt hus, sier Salinas.

Snakk med meg
Hun sier videre at hun ønsker å snakke direkte med leseren.

– Jeg bruker pronomenet «du» fordi jeg liker godt måten det reduserer avstanden mellom forfatter og leser. Det er ikke så vanlig i bøker.

Boken er lyst og vakkert illustrert av Camilla Engman. Både voksne og barn kan glede og undre seg over den vesle andas store reise. I tillegg er den skrevet i et lett språk som får deg til å ville bla videre til neste side.

FAKTA

Tittel: Reisen

Illustrasjon: Camilla Engman

Forlag: Magikon

Utgitt: 2012