Ny rapport avslører grusomme forhold

Bunnløs brutalitet i Sør-Sudan

MSF Sykehuset i Lankien, Sør Sudan. – Pasienter som kommer til klinikkene våre for behandling forteller om hvordan de har blitt tvunget til å velge hvilke barn de skal flykte med, og hvilke barn som de måtte etterlate til sin død, sier Rakel Ludviksen, sykepleier i Leger Uten Grenser.
Foto: Brendan Bannon
Leger Uten Grensers rapport “South Sudan’s hidden crisis” inneholder opprivende historier fra sivile som er fanget i angrep på landsbyer.

Republikken Sør-Sudan ble selvstendig etter å ha erklært uavhengighet fra Nord-Sudan i juli 2011. Aftenposten meddeler at Norge var en av den unge nasjonens fødselshjelpere, og var tungt inne i fredsprosessen som gjorde slutt på den sudanske borgerkrigen fra 1983 til 2005.
De siste årene har Sør-Sudan vært blant landene som har mottatt mest norsk bistand, men til tross for det er landet fortsatt svært fattig. Årsaken er mange år med borgerkrig.

Delstaten Jonglei har en lang historie med kvegplyndring mellom ulike etniske grupper. Siden 2009 har volden blitt betydelig mer brutal. Mens målet for angrepene tidligere var å tilegne seg kyr, blir nå lokalbefolkningen angrepet. Volden kommer vanligvis med tørketiden og rammer både kvinner, menn og barn. En avvæpningskampanje som startet sommeren 2012 fungerte ikke som tenkt og førte til mer vold og overgrep mot sivilbefolkningen, skriver Leger uten grenser i deres pressemelding.

I tillegg pågår det også kamper mellom militære grupper og Sør-Sudans bevæpnede styrker i Jonglei. Disse kampene har drevet enda flere på flukt midt i malariasesongen. Rapporten viser at halvparten av alle dødsfall som følge av konflikt i Sør-Sudan har skjedd i Jonglei.

I slutten av desember 2011 var det et ganske voldelig angrep i området rundt Pibor og omegn av landsbyen Lekwongole, som førte til at titusenvis forlot Lekwongole. Lekwongole og andre landsbyer i nærheten ble rasert til grunne.
Foto : Brendan Bannon

– En avvæpningskampanje som startet sommeren 2012 fungerte ikke som tenkt og førte til mer vold og overgrep mot sivilbefolkningen.

Klinikker plyndres

Helsevesenet er også blitt angrepet i Jonglei. Leger Uten Grensers klinikker i byene Pieri, Pibor, Lekwongole, og Gumuruk har blitt ødelagt og plyndret fem ganger siden august 2011. Dette hindrer et allerede sårbart folk helsehjelp. Leger Uten Grenser er de eneste som tilbyr gratis helsehjelp i nordlige og sentrale deler av Jonglei. På seks stedet har hjelpeorganisasjonen har klinikker og sykehus som til sammen tjener 287.000 mennesker. Fra januar 2011 til oktober 2012 behandlet Leger Uten Grenser hundrevis av skadde mennesker, og ga mer enn 227.000 konsultasjoner.

En mann er såret etter et sammenstøtt med lokale grupper i Lankien. Han ble skutt i hodet mens han prøvde å beskytte sine kveg fra inntrengerne. Han tilbrakte en natt alene før han ble funnet og fløyet til Nasir. Der ble han operert og holdt i to måneder for rekonvalesens.
Foto : Brendan Bannon

–  Leger Uten Grenser forplikter seg fortsatt til å gi nøytral og uavhengig helsehjelp i Jonglei, men vi frykter at behovene vil øke blant befolkningen som ikke kan nå klinikkene våre, enten fordi de gjemmer seg i bushen, eller fordi de er redde for å reise for å søke hjelp. Leger Uten Grenser ber alle bevæpnede grupper om å respektere klinikker, sykehus og humanitært personell.

En mann får såret sitt bandasjert i MSF klinikken i Pibor, februar 2012; ”Kulen gikk inn i låret og kom ut den andre siden. Jeg ble skutt langs Kengang elven og har nå vært her i tre uker”.
Foto : Brendan Bannon

Du kan last ned rapporten her: “South Sudan’s hidden crisis”

Utenfor MSF sin klinikk i Lekwongole, februar 2012: De indirekte konsekvensene av volden er mindre synlige, men like alvorlige. Hele lokalsamfunn har måttet flykte for livet. De flykter inn i skogen, men uten tak over hodet, mat eller rent drikkevann er de utsatt for malaria, lungebetennelse, underernæring og diaré.
Foto : Brendan Bannon