Filmer som er verd å se

En dame tar kampen mot et samfunn som undertrykker, i filmen Gulabi Gang
Foto: Piraya Film/Torstein Grude
Filmer som for deg til å tenke, er stikkordet denne gangen.

Krig og fred (1966-67)
Den kritikerroste sovjetiske filmatiseringen av Tolstoys mesterverk Krig og fred er nå tilbake på storskjermen under 70mm festivalen, for nøyaktig en dag. Filmen som ble utgitt i fire deler i sin tid ble vises i sin helhet under festivalen. Visningen vil ta 8 timer, og inneholde fire pauser der det blir servert suppe under en av dem. Filmen vant Oscar for sin autentisitet og sin massive skala. Rekvisittene stammer fra museer, soldatene marsjerer i riktig historisk takt og det deltok 120000 statister.
Visning: Cinemateket Oslo 12.01.13 kl 12:00
Trykk her for å se et klipp.

Matru Ki Bijlee Ka Mandola (2012)
Fra Bollywood kommer den romantiske komedien Matru Ki Bijlee Ka Mandola. Filmen er satt til landsbyen Haryana, og handler om den rike industriherren Harry Mandola, hans datter Bijlee og Harrys trofaste tjener Matru.Matru, som er forelsket i Bijlee, vender tilbake til sin landsby når han ikke for jobb etter utdannelsen. Bijlee reiser for å studere i Oxford der hun forelsker og forlover seg med sønnen til en mektig politiker. Dette er starten på historien som vil forandre livene til dem alle.
Premiere: 15.01.2013
Trykk her for å se traileren.

Gulabi Gang (2012)
Dokumentarskaperen Nishtha Jain tar oss med inn i en verden der kvinner lengter etter trygghet, rettferdighet og respekt i en mannsdominert verden preget av urettferdighet. Sampat Pal aksepterer ikke situasjonen og utstyr med rosa sarie og stokk setter hun i gang bevegelsen Gulabi Gang. Bevegelsen  tar opp kampen mot voldelige ektemenn, korrupte politimenn og en verden som ikke bryr seg. Dokumentaren er høyst relevant i dagens voldtektsproblematikk og tar oss med i kampen om en bedre verden for kvinner.
Premiere: 18.01.13.

Før snøen faller (2012)
Vi følger den 16 år gamle gutten Siyars på hans jakt på sin søster. Hun har flyktet fra sitt eget bryllup og som eldstemann tilfaller det Siyar å gjenopprette familiens ære. Siyars reise tar oss med fra øst til vest, og til skjæringspunkter full av motsetninger som tvinger den unge mannen å revurdere seg selv.Hisham Zaman nye film har allerede fått mye ros og tatt opp til filmfestivalen i Gøteborg.
Premiere: 11.01.2013
Trykk her for å se traileren.