Lettnorsk

Norge mener Mogadishu er trygt

Mogadishu er nå trygt nok til å starte retur av flyktninger, mener UNE. Bildet er fra burundiske fredsbevarende styrker, som i 2006 gjorde seg klar til å kjempe mot al-Shabaab i Somalia.
Foto: Rick Scavetta/U.S. Army Africa
Norge kan nå sende flykninger tilbake til Mogadishu, hovedstaden i Somalia.

Utlendingsnemnda (UNE) har bestemt at de kan sende folk tilbake til Mogadishu. Det bestemte de da de behandlet to klagesaker for ikke lenge siden. UNE får sterk kritikk av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

– Norske myndigheter vil ikke være forsiktige. Det mener vi er feil. Det er ikke riktig å starte returer så fort situasjonen blir litt bedre. Det sier Andreas Furuseth, Juridisk rådgiver i NOAS.

Al-Shabaab til stede
UNE mener situasjonen i byen har blitt gradvis bedre siden terrorgruppen al-Shabaab trakk seg ut av bykjernen i august 2011. Men Furuseth mener at al-Shabaab fremdeles er til stede i hele Somalia.

Personer som bryter sharia eller det som al-Shabaab bestemmer, kan bli straffet eller drept.

– De er over alt. Forskjellen nå er at de ikke har den samme sterke territoriale kontrollen som de hadde før. De angriper politi og myndigheter. Personer som bryter sharia eller det som al-Shabaab bestemmer, kan bli straffet eller drept. Dette gjelder over det meste av Sør-Somalia, forteller Furuseth.

Usikker bedring
I dag er det mange som tviler på om den forbedringen  i Somalia vil fortsette. Mange tror det vil komme nye uroligheter. FNs flyktningorganisasjon anbefaler fremdeles at ingen blir sendt til området. Det er en anbefaling NOAS støtter.

– Det er for tidlig å si at framgangen vil fortsette. Vi mener at det hadde vært bedre å vente. I fremtiden kan man kanskje si med sikkerhet at det ikke blir nye militære kamper og uroligheter. De som blir sendt tilbake nå, vil uansett oppleve granatangrep, høy kriminalitet og en by i  ruiner, forteller Furuseth.