Filmer som er verd å se

Howl´s Moving Castle fra Ghibli, er en animasjonsfilm til glede for store og små.
Foto: Oro Film
Denne gangen er stikkordet de fantastiske japanske animasjonsfilmene fra Studio Ghibli, en film for hver aldersgruppe.
Ildfluenes grav (1988)
Isao Takahata står bak filmen som er en av de beste og sterkeste krigsfilmen lagd per dags dato. Filmen er basert på selvbiografien til Akiyuki Nosaka, som skrev boken som en undskylning til sin søster som døde av matmangel. 
Mens amerikanske fly gjør seg klar til å brannbombe en japansk landsby, passer søsknene Setsuko and Seita på huset de bor i. Deres mor prøver å nå et bomberom som følger av at hun har en hjertefeil. Livet til de to barna går en mørk fremtid i møte når moren blir tatt av bomberegnet og dør kort tid etter, og vi for oppleve baksiden av krigens mynt. 
Denne filmen er ikke på noen måte for barn, og få kan holde tårene tilbake for den tragiske historien som utfolder seg på skjermen. 
 
Tilgjengelig på DVD og Blu-ray
 
From Up on Poppy Hill
(Norsk tittel: Møte på valmueåsen) (2011)
Kjærligheten er ikke enkel, og den kan være direkte vanskelig om den bare vil. Med det som grunnlag tar regissør Goro Miyazaki oss med inn i livene til tenåringene Umi og Shun i Japan anno 1964. Umi er en ansvarsfull jente som hjelper til i hjemmet, mens Shun er redaktør i sin skoles avis. Et tilfeldig møte mellom disse starter et forhold som går både opp, ned og til siden, mens de begge prøver å redde skolens fritidshus fra å legges ned.
Filmen er i hovedsak myntet på tenåringene, men også de voksene vil finne mye humor og glede ved å se denne. 
 
Tilgjengelig på DVD.
 
Howl's Moving Castle
(Norsk tittel: Det levende slottet) (2004)
Hayao Miyazaki tar oss i denne filmen med på en verden fult av magi, med snakkende peisild, og et levende slott. Sophie er en 18 år gammel ansvarlig jente som jobber i en hattebutikk. En dag møter hun trollmannen Howl, som blir jaget av en farlig heks. Howl slipper unna, mens den onde heksen gjør Sophie om til en gammel dame. Dermed må hun finne den mystiske Howl for bli normal igjen, men det er ikke lett i et land som er på vei inn i brutal krig. Dette er den perfekte barnefilmen å sette på tven på en søndag ettermiddag, når hele familien er samlet. Både den eldste og den yngste vil finne mye glede i Howl's Moving Castle.
 
Tilgjengelig på DVD