Lanserer eksotisk drikke

Bestemors oppskrift blir helsedrikk i Norge

Ingefærdrikken har sin opprinnelse i Elfenbenskysten. Botti er fornøyd med å kunne skape noe som stammer fra hennes egen kultur.
Foto: Grazyna Skarpås
Ging – nasjonaldrikken fra Elfenbenkysten – inntar nå det norske markedet. Bak står Antoinette Botti. 
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Jeg er vokst opp med Ging. Det var en drikk uten andre ingredienser enn vann og ingefær. Det var noe alle barna måtte drikke, selv om ingen av oss likte det. Litt som tran i Norge, forklarer Botti.

Etter hvert har det blitt vanlig blant lokalbefolkningen i det vestafrikanske landet å blande ingefær med andre ingredienser som eksempelvis lime og honning.

– Nå er drikken blitt kjempepopulær der. Alle lager Ging og den er å få kjøpt overalt i mange forskjellige varianter. Denne som jeg har laget i Norge er basert på min bestemors oppskrift.

Jeg har startet et nettverk på Elfenbenkysten der kvinner kan jobbe på en ingefærplantasje.

– Hva føler du at du tilfører det norske markedet?

– Dette er et eksotisk produkt. Jeg vet at nordmenn er opptatt av hva de putter i kroppen sin. Alt i Ging er naturlig. Ingen tilsetningsmidler.

Holdt på å gi opp
 – Nei, hva er det for noe? svarte de avvisende da jeg fortalte om ingefær. Ingen hadde gjort dette før, sier hun. 

Ideen om å utvikle et produkt som stammer fra kulturen hennes, fikk hun i 2010. Hun kom raskt i gang på kjøkkenet og testet ut drikken på venner som ga henne positiv respons. Men det måtte 10-15 telefoner til før en produsent omsider ga henne en sjanse.

– Jeg tror det som gjorde at produsenten aksepterte å prøve ingefær var ren nysgjerrighet på produktet, pluss at jeg tror at han hørte på stemmen min at jeg hadde ringt mange steder og at han var mitt siste håp. 

– Vil du lage flere produkter?

– Ja, svarer Botti raskt. Men dette kan vi snakke mer om noen år frem, smiler hun.

Nå er det utelukkende de små flaskene med 0,33 liter Ging hun vier hele arbeidsdagen sin til.

Skaper jobber 
– Snart reiser jeg til Elfenbenskysten for å jobbe aktivt med ingefærplantasjen.

Etterhvert skal Ging inneholde økologiske produkter fra Elfenbenskysten.

– Jeg har startet et nettverk på Elfenbenskysten der kvinner kan jobbe på en ingefærplantasje. Dette er et hjelp til selvhjelp-prosjekt.

Problematisk for innvandrere
– Når jeg lager Ging håper jeg andre tenker ”hvorfor kan ikke jeg gjøre det samme?” Det er mange norske kvinner som starter bedrifter. Hvorfor kan ikke innvandrerkvinner gjøre det samme? spør hun retorisk.

Likevel ser hun at prosjekter som dette kan by på mange utfordringer for innvandrerbefolkningen.

– Vi kommer fra et samfunn der en kan sette et bord ut på gata og selge ananas. Staten er ikke like krevende som her. Alle reglene gjør at mange ikke tør å starte.

Språket kan også være en hindring for mange.

– For å lese seg opp på regler, skrive søknader og kunne delta i alle møtene må en kunne språket godt.

Gründeren understreker at det å holde motet oppe er alfa og omega i denne bransjen.

– En må tørre å ta kontakt med organisasjoner. Når du har en idé, er det ikke lett å åpne dørene, men jeg måtte insistere. Du må ikke gi opp etter en negativ telefon, sier hun.