Filmer som er verd å se

Denne gangen handler det om effekten av politiske avgjørelser. 

München (2005)
De olympiske leker i Munich får en brutal slutt når 11 medlemmer av den israelske OL  delegasjonen ble kidnappet og drept av terroristorganisasjonen Sort september. Etter drapene bestemmer israelske myndigheter at de skal ta en blodig hevn mot alle de som var involvert i angrepet. Etterretningsoffiseren Avner Kaufman får i oppdrag å lede et team som skal utføre aksjonene, men ikke alt går etter planen. Avners overbevisninger blir utfordret, og det tar ikke lang tid før han må spørre seg om det han gjør i det hele tatt hjelper.
Filmen har blitt kritisert og hyllet om hverandre, men det er ingen tvil om at Steven Spielberg leverer en film i ypperste klasse.
Der Untergang tar oss med inn i Hitler-Tysklands siste dager.
Foto : Sandrew Metronome Norge
Tilgjengelig på DVD og Blu Ray.
 
Der Untergang (2006) 
Året er 1945, og Berlin er omringet fra alle kanter og har dermed blitt Nazi-Tysklands siste skanse. Dypt nede i en bunker styrer Hitler, og beordrer hærer han ikke har, i påsyn av rådgiverne som vet alt for godt at krigen er tapt. Filmen gir oss et klaustrofobisk innblikk i nazi-regimets siste dager, og hvordan regiments øverste ledere ofrer utallige liv mens de drar ut slutten i håp om situasjonen skal gå deres vei. Regissøren Oliver Hirschbiegel påtvinger ikke noen spesifikt syn på publikumet, men lar handlingen tale for seg selv, og skuespiller Bruno Ganz gjør sin livs rolle som Hitler. Handlingen er forøvrig basert på bøkene til historiker Joachim Fest, memoarene til Albert Speer og erindringene til Traudl Junge. 
Tilgjengelig på DVD og Blu Ray.
 
Wag the Dog (1997)
Er alt det du hører og ser sant? Etter denne filmen så er i alle fall det noe du vil ende opp med å spørre deg om. 
Det er bare få uker igjen til valgdag når presidenten i USA blir tatt i å sjekke opp en mindreårig speiderjente. Kommunikasjonseksperten Conrad Brean (Robert De Niro) får i oppgave å avverge en fullstendig PR-katastrofe. Løsningen blir da å starte en falsk krig mot Albania ved hjelp av filmprodusenten Stanley Motss (Dustin Hoffman), og resultatet går over all forventning.
Regissøren Barry Levinsom gjør en utmerket jobb i denne filmen, og i vantro blir vi drevet med i en engasjerende handling som kommer uhyggelig nært virkeligheten.
Tilgjengelig på DVD.
 
Game Change (2012)
Vi stilte nok oss alle det samme spørsmålet, når vi hørte henne snakke, debattere og synse under valgkampen. Hvordan greide Sarah Palin å bli visepresidentkandidat, og ende viktigere, hvorfor sa hun så fryktelig mye dumt? Dette er filmen som gir svar på nettopp dette. Vi blir tatt med inn i John McCains kampanje som på tidspunktet står ovenfor en krise. De sliter med å finne en visepresidentkandidat som kan gi dem en sårt trengt popularitetsøkning og som kan måle seg med karismaen til Obama og Biden. Etter mye leting kommer de over Palin, som på overflaten virker som er den ideelle kandidaten, og blir raskt trumfet igjennom. Men som ordtaket heter; hastverk, er lastverk, særlig i dette tilfellet.
Filmen har sine svakheter, men er en underholdende og morsom forklaring på fenomenet Palin.
Tilgjengelig på DVD