150-års jubileet for Edvard Munch startet med et SKRIK

På turné med et skrik

Edvard Munch: Skrik, 1893.
Foto: Munch Museum
I forbindelse med 150-årsjubileet for Edvard Munch starter turneen med blant annet det kjente Skrik-maleriet.

Edvard Munchs Skrik er den mest kostbare maleriet solgt på en auksjon og prislappen var rundt 120 millioner dollar for en pastell, en svimlende sum som må ha kostet et skrik eller to, mest av glede – for kjøperen var finansmann. I 2013 skal dette maleriet og andre Muncharbeider glede hele landet.

Munch-maleriene som ble stjålet fra Tøyen var ikke brent opp slik kunststudenten med pakistanske røtter og kunstnernavnet Malo, hevdet i 2005. Asken skulle vært benyttet i en rekke gipsavstøpninger av Munchs dødsmaske, men politiet avgjorde at det var et PR-stunt. Nå har Malo Munchinspirert utstilling på Vålerenga og Munch blir tilgjengelig for hele folket gjennom bøker, filmer og utstillinger i kjølvannet av 150-års jubileet for hans fødsel.

Munche-brød
Munchs 150-årsjubileum feires med ulike utstillinger i Norge og utlandet, men med spesiell vekt på åtte kommuner med særskilt tilknytning til Munch. I tillegg kommer tre filmprosjekter: Dokumentarfilmen «Edvard Munchs Mødre», som har premiere 1. juni, «Solen», en film om Edvard Grieg og Edvard Munch og i desember er filmen til den indiske regissøren Dheeraj Akolkar planlagt ferdig.

Edvard Munch: Løsrivelse, 1896
Foto : Munch Museum

Akolkar er regissøren som ble nektet visum til premieren på sin egen film om Liv Ullmann og Ingemar Bergman, noe som fikk både filmens produsent, Rune H. Trondsen i Nordic Stories AS og Liv Ullmann til å reagere.

Edvard Munch: Rødt og hvitt,, 1899-1900
Foto : Munch Museum

– Dette er opprørende å høre for en som i hele sitt liv har krysset landegrenser under arbeid med film, og som aldri har opplevd maken til byråkratisk mur. Kan det tenkes at forskjellsbehandlingen har med hudfarge å gjøre? uttalte Liv Ullmann til Aftenposten i sakens anledning.

Edvard Munch: Badende menn, 1907–08
Foto : Munch Museum

Alkolkar reiste til Kragerø for å forstå hvordan Munch fikk inspirasjon til «Solen», det spektakulære maleriet i Universitetets aula som utstråler noe helt annet enn den skandinaviske angst som Munch ble kjent for å fange i det verdenskjente motivet. Akolkar fortalte i et intervju i NRK at han forstår Munch «fordi prosessen og drivet er lik for alle kunstnere». Munch ønsket å uttrykke følelser og selv om han skapte skandale under sin første store utstilling i Berlin, appellerte han til noe allmennmenneskelig.

Munch
Munch ble født i Løten, nord for Oslo 12. desember 1863 og ble døpt ved fødselen siden han virket ganske spak. Han hadde en søskenflokk på 5 og mistet sin mor da han var fem år, senere tok tuberkulosen også søsteren. Familien flyttet i 1865 til hovedstaden Kristiania, nå Oslo.

Edvard Munch var 20 da han debuterte, 10 år senere malte han Madonna og Skrik påvirket av Schopenhauer og Nietzsche. Han bodde i Berlin og var en del av bohemmiljøet.

«Skrik» (Forlaget Press) ble utgitt 7. februar og er skrevet av Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana Museum of Modern Art i Danmark og kulturjournalist Bjarne Riiser Gundersen. Boken kan gi noen svar på hvorfor Munchs kunst ble så viktig. Tøjner har også gitt ut «Munch – med egne ord» i 2003, en bok med dagbøker og brev.

Bård Hammervold, kommunikasjon – og markedsdirektør ved Munchmuseet tror at Munchs kunst i seg selv er ganske allmenngyldig, uavhengig av nasjonalitet og bakgrunn, men opplever likevel at det er større interesse blant enkelte.

– Munchs kunst appelerer til enkelte nasjonaliteter i større grad enn andre, og det er særlig gjester fra Japan, Frankrike, Italia, Tyskland, Russland ved siden av USA som lar seg fascinere av Munchs kunst, forteller Hammervold og trekker fram de store utstillingene i jubileumsåret som “Fra Munch til Slettemark” på Munch-museet, selve jubileumsutstillingen “Munch 150” på Munch- og Nasjonalmuseet og den store utstillingen av Munchs papirarbeider (“Munch på Papir”) på Munchmuseet hvor det vil være tospråklige veggtekster og audioguider på flere språk.

Feiringen av Munch 150
Hvis du er i Munchs fødested Løten, Fredrikstad, Vågå, Moss, Vestby eller sør i Horten, Kragerø eller Moss, vil det dukke opp nytt om Edvard Munch.

Boken «Munchs første strek – barne og ungdomsår på Engelhauhg» (Orfeus publ.) av Åse Krogsrud viser noen av de aller første tegningene til den fantasirike Edvard. Løten skulle bli et sted han stadig vendte tilbake til i voksen alder.

I tillegg vil Munchs berømte Selvportrett med sigarett (1895) være på turné i Tromsø, Nordnorsk Museum, før det reiser videre til Fredrikstad, Røros, Førde og Notodden.

Utstillingen Warhol og Munch vil bli holdt i Scandinavian house i New Yorks i april og mai. Her blir det berømte Skriket en av de litografier som vises sammen med verker av Warhol og Munch fra Munch-museet i Oslo, The Andy Warhol Museum, Museum of Modern Art samt bidrag fra private samlere.
Thiel Galleri i Stockholm feirer Munch 150 fra 9. februar med utstillingen “Munch” og Malmø markerer med «Scandinavian Pain».

Teoriene er mange om hvorfor Munchs Skrik ble det dyreste solgt på auksjon noensinne, men det kan ha å gjøre med forhistorien til maleriet, en historie om krigstiden, krim og god markedsføring.

Munch, som regnes verdens mest berømte modernister, tilbakela et stort antall arbeider. De som vil gå en tur i Munchs fotspor, kan bli med på byvandring 14.mai kl.18.00 med oppmøte på Stortingets plass.

Kunstneren Malo (Hammayu Rashid) som i 2010 benyttet ansiktsmasken av Munch til å bake Munch-brød i samarbeid med Åpent Bakeri i 2010, har nylig hatt utstilling på Smia Galleri på Vålerenga med malerier som viser Munch-inspirerte motiver.

Munch på tur:
http://www.munch150.no/en/Programme/-Munch-on-Tour-in-Karasjok-206344
Scandinavian Pain – Ragnar Kjartansson and Edvard Munch på Moderna museet, Malmö åpnet 3.mai
Fra Munch til Slettemark, en privatsamling, åpnet på Munchmuseet 1. mars
Munch 150, jubileumsutstilling i Nasjonalgalleriet og Munchmuseet åpner 2. juni