Flyktninger som ressurs i skolen

Beboerne ved Ringsaker flyktningmottak har nå blitt et levende bibliotek for Moelv ungdomsskole. Innen flere fag stiller beboere opp med sin kunnskap. I går fikk klasse 9D lære mer om påskefeiring i Etiopia
Foto: Jeanette Sandbæk Håland
Ringsaker flyktningmottak og Moelv ungdomsskole samarbeider om et prosjekt der flyktninger blir brukt som ressurspersoner i undervisningen. ExtraStiftelsen støtter dette med 200 000 kroner.
Jeanette Sandbæk Håland
Latest posts by Jeanette Sandbæk Håland (see all)

I går fikk elevene i klasse 9D besøk av Biniam Badassa, Adesse Yimer og Anduarem Daddoo. De tre var hentet inn for å fortelle om hvordan kristne i Etiopia feirer påske. 

Levende bibliotek
Addesse snakket om tradisjoner, mat og svarte på spørsmål fra elevene. Biniam og Anduarem bidro med sang og musikk relatert til temaet. Variasjonen i presentasjonen deres var stor, og det ga elevene et kjærkomment avbrekk i skolehverdagen.

– Det var veldig moro å komme på besøk. Det betyr mye for oss, sier de tre.

Egne erfaringer: Adesse Yimer er selv kristen, og vet mye om påskens historie og tradisjoner.
Foto : Jeanette Sandbæk Håland

Nettopp det er viktig i dette prosjektet. Flyktningene skal føle seg verdsatt, og ha noe å se fram til i en ellers ensformig hverdag på et asylmottak. Naboene tvers over vegen har nå blitt et levende bibliotek for ungdomsskolen.

De mange flyktningene på mottaket har bred kompetanse.

– Det er flott for oss å kunne få hjelp av dem. De kan virkelig det de snakker om, og det gir elevene et helt annet inntrykk enn om jeg, som ikke har noe spesielt forhold til påsken, skulle snakket om det samme, sier lærer Elisabeth Mauseth.

De mange flyktningene på mottaket har bred kompetanse. I tillegg til å hjelpe skolen med undervisning i religion, har de også hjulpet til i gym, musikk og mat og helse.

Viske ut grenser
Selv om skolen og mottaket ligger få meter fra hverandre er terskelen for å besøke flyktningmottaket høy. 

– Dette prosjektet er positivt på flere måter. Det kan for eksempel være med på å viske vekk grenser og fordommer mange kanskje har, sier Ann-Mereth Nilsen.

Hun er aktivitetsansvarlig på mottaket, og vet godt hvor viktig det er for flyktningene å ha en meningsfull hverdag.

Prosjektet har eksistert i tre år, og er støttet av ExtraStiftelsen. Målet er at dette skal bli en permanent ordning.
– Dette er noe vi skal satse enda mer på i tiden som kommer, sier Nilsen.

Imponert

Musikk: Biniam Badassa bidratt innen musikk flere ganger.
Foto : Jeanette Sandbæk Håland

I går var Generalsekretæren i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen, på besøk for å få et bedre innblikk i hva pengene faktisk går til. Han ble imponert.

– Dette er et flott tiltak. Det er godt å se at pengene vi bidrar med går til et godt formål.
Støtten har blant annet blitt brukt til å oppgradere ett av klasserommene med Smartboard og projektor. 

– I tillegg til at dette rommet brukes av skolen og i anledninger som dette er det disponibelt for beboerne på mottaket. Hit kan de komme hvis de ønsker å se en film eller skal ha andre typer opplegg. Samarbeidet fungerer godt, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Solveig Nysveen.

Opprinnelig publisert i Ringsaker Blad, republisert med tillatelse.