Mangfoldig musikkfest i Vestlandsnaturen

Borneo-baserte Masters of the Sape var blant artistene som fikk æren å åpne festivalen.
Foto: Arve Ullebø
Sommeren i Førde er ikke komplett uten folkemusikkfestivalen.

Førde internasjonale musikkfestival arrangeres hvert år i første halvdel av juli. Festivalen er det største flerkulturelle musikkarrangementet i Norge, og ble for første gang avholdt i 1990.
 
Festivalen har som formål å presentere etnisk musikk fra hele verden, og tilbyr et variert program med konserter, kurs, utstillinger, barneaktiviteter og turer. Kulturhuset Førdehuset er hovedarena for de mange konsertene, men festivalen har òg samarbeid med andre kulturinstitusjoner om arrangement under festivalen. Vestlands­naturen og den lyse norske sommernatten danner en unik ramme om festivalen.
Georgiske Rustavi Ensemble er ikke som andre mannskorer. Repertoaret varierer fra mørk bass til sterke tenorer, mellom religiøse ortodokse toner og rå krigssang fra Kaukasus.
Foto : Arve Ullebø
 
Ingen festival uten frivillige: uten (blant annet) denne gjengens innsats kunne ikke Førdefestivalen gå sin vante gang.
Foto : Heidi Hattestein
Årets utgave gikk av stabelen 4.-7. juli. Her er en knippe bilder fra årets festival.
Flamenco-stjernen Maria Pagés fra Sevilla er en av de største innen sin sjanger, og besøkte Førde i år for første gang. Flamencoen for Pagés er grenseløs, og et redskap til å bygge broer på tvers av landegrenser og kulturer.
Foto : Arve Ullebø
 
Også den norske folkemusikken er representert, her ved spillemannen Ottar Kåsa fra Vinje i Telemark. En mann med et helt spesielt forhold til hardingfelen.
Foto : Oddleiv Aspneseth
(Bildene gjengitt med tilltatelse fra Førdefestivalen og fotografene).
Talent 2013 består av unge musikarar fra Indonesia, Filippinene og Norge, som spilte for første gang under årets Førdefestival. Her fotografert under sommernatten på Jølster.
Foto : Arve Ullebø
 
Ørkenblues for alle pengene: kjølige vestlandsomgivelser ble i et par timer forvandlet til Saharaørken da tuaregbandene Afel Bocoum & Alkibar fra Mali og Tartit fra Burkina Faso fikk utfolde seg på scenen.
Foto : Oddleiv Apneseth
 
Joik-sangeren Lars-Ánte Kuhmunen var en ev tre urbefolkningsinnslag under festivalen.
Foto : Arve Ullebø

Ungarske Besh o droM kom med en herlig blanding av musikkstiler. Her finner man alt fra klezmer, balkan og arabisk i en salig blanding.
Foto : Geir Birkeland