Innvandrere lærer om sopp

Soppkurs for innvandrere har vært holdt i Oslo i flere år
Foto: Aktiv i Oslo
Innvandrere spiser oftere giftig sopp enn andre. Det kan være veldig farlig. Nå kan du få gratis kurs om sopp over hele landet. 

I 2011 måtte 14 personer på sykehus med alvorlig forgiftning etter å ha spist giftig sopp. Halvparten var innvandrere, ifølge NRK. 

Det har skjedd flere ganger at folk fra Asia plukker den giftige hvite fluesoppen. Den ligner på spiselige fluesopparter i hjemlandet. Østeuropeere forveksler av og til spiss giftslørsopp med en matsopp fra hjemlandet. 

Nå vil Norges sopp- og nyttevekstforbund, Giftinformasjonen og Helsedirektoratet gjøre noe for at innvandrere skal lære mer om norsk sopp. 

Long Litt Woon er kursleder for soppkursene.
Foto : Ole Johannes Bøe

Grunnen til at mange nykommerne spiser giftig sopp, er rett og slett at de ikke vet hva som er forskjellen på sopper her og i hjemlandet.

I Oslo kan innvandrere ta kurset Gratis soppkurs for fremmedspråklige. Det er Oslo og omland sopp-og nyttevekstforening som holder kurset. Det blir fire kurs i høst. 

Hvit fluesopp er veldig giftig. Den ligner på spiselige sopper i Asia.
Foto : Wikimedia Commons

– Høy interesse
Kursene varer fem timer. Det blir både teori og praksis, sier kursleder Long Litt Woon (bildet).

– Vi har hatt kurset siden 2011. Det er nytt denne gangen at vi skal ha fire kurs. Det er fordi mange vil gå på kurset, sier Woon til utrop.no.

– Hva vil dere med kurset?

– Vi kommer til å lære folk om ulike matsopper. Det er viktig å kunne skille de spiselige fra de giftige. Grunnen til at mange nykommerne spiser giftig sopp, er rett og slett at de ikke vet hva som er forskjellen på sopper her og i hjemlandet. 

Livsviktig
Gratiskursene går over hele landet. Her i Oslo, på Linderudkollen og Skullerudstua, vil kursene går fra 29. august til 21. september. 

– Hvorfor bør folk gå på kurset?

– Vi anser dette som livsviktig kunnskap. I tillegg er dette viktig sosialt. Her får man gått i frisk luft og kanskje få nye venner, påpeker Woon.

Også Helsedirektoratet bidrar til kurset.

– Vi gir soppkurset for fremmedspråklige 40 000 kroner fra budsjettet vårt, sier informasjonsansvarlig Finn Oluf Nyquist i Helsedirektoratet til utrop.no.