Internasjonal samarbeid setter fokus på trafikksikkerhet

Innvandrere kræsjer oftere

Terje Assum, forsker ved Transportøkonomisk institutt
Foto: Alejandro Decap
Innvandrere utsettes oftere for trafikkulykker enn majoriteten. Det viser en rapport utarbeidet av Trafikkøkonomisk institutt. Instituttet samarbeider nå med Voksenopplæringssentre i Oslo for tryggere trafikk for innvandrere.

Rapporten Innvandrernes ulykkesrisiko og forhold til trafikksikkerhet er utarbeidet av Terje Assum og Susanne Nordbakke, forskere ved Transportøkonomisk institutt (TØI), Stiftelsen Norsk Senter for samferdsforskning.

TØI deltar derfor i et prosjekt om immigranter og transport, TOGETHER on the move. Det er et europeisk samarbeidsprosjekt.

Målet er å lære immigranter om energieffektive transportformer. Målgruppen er voksne innvandrere og personer og institusjoner som jobber med integrering.

Bilkjøring er ofte ikke aktuelt for nyankomne innvandrere. Innvandrere fra Midtøsten og Afrika har høyest ulykkesrisiko, sier Terje Assum, forsker ved Transportøkonomisk institutt.
Foto : Alejandro Decap

Det kan virke skremmende eller vanskelig å ferdes i trafikken på egenhånd når man er ny i Norge.

Nett-tilgjengelig tilbud
Læremidlene er gratis. De er først og fremst ment for opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nye innvandrere, men kan også brukes på andre måter, står det på hjemmesiden til TØI.

– Poenget er å lage læremidler for innvandrer som deltar i kursene norsk og samfunnsfag hos voksenopplæringssentre. Læringsmidlene lærer brukerne å reise trygt og miljøvennlig, forteller Assum som er prosjektleder for avdelingen i Norge.

Kjørekurs er ikke populært
Erfaring viser at det er mest populært med kursene om å være fotgjenger og ferdes i kollektivtrafikken. Lærere ved Voksenopplæringssenteret på Helsfyr har gitt prosjektledelsen et hint om hva årsaken kan være.

– De fleste innvandrere har ikke gyldig førerkort i Norge når de først kommer hit. I tillegg er det for dyrt med bil. Derfor er det ikke aktuelt med bilkjøring, sier Assum.

I kurset Kollektivtransport lærer brukerne blant annet å lese tidtabeller og å lytte og forstå det som blir sagt i høyttalerne ved plattformene på t-banestasjoner.

– Det kan virke skremmende eller vanskelig å gjøre dette på egenhånd når man er ny i Norge. Noen syns til og med at det er utrygt å gå alene på ukjent område. Vi kjenner oss igjen i denne situasjonen som turister i utlandet, forteller prosjektleder.

Høyere ulykkesrisiko
Også innvandrere med norsk førerkort har høyere ulykkesrisiko enn norskfødte med norsk førerkort. Det viser den nevnte rapporten av Terje Assum og Susanne Nordbakke. Rapporten tar for seg det første store prosjektet om innvandrere og trafikksikkerheten deres i Norge. Prosjektet bygger på analyser av ulykkesstatistikk, av fokusgruppeintervjuer og av en spørreundersøkelse.

Studien viser klart at risikoen er høyest blant innvandrere fra ikke-vestlige land. Dette gjelder særlig innvandrere fra Midtøsten og Afrika. Studien viser at utfordringer tilknyttet disse bilførerne er språkvansker under føreropplæringen. Andre utfordringer er at innvandrere tar med seg kunnskap om og holdninger til trafikksikkerhet fra sitt opprinnelsesland. I rapporten skrives det at det å være i en ny ”setting” når det gjelder kjøre- og trafikkforhold, kan gjøre det vanskelig for innvandrere å kjøre bil i Norge.

Spørreundersøkelsen avdekket imidlertid små forskjeller i trafikksikkerhetsrelatert atferd, og det er dermed vanskelig å finne forklaringer på den høyere ulykkesrisikoen blant ikke-vestlige innvandrere.

FAKTA: Together on the move

  • Europeisk samarbeidsprosjekt mellom landene Norge, Sverige, Østerrike, Belgia og Storbritannia.
  • Initiert av det belgiske instituttet Mobil 21.
  • Prosjektet TOGETHER on the move startet i januar 2011 og avsluttes ved nyttår i år.
  • De fem læringsmodulene i det norske kurset er:

1. Energisparing og bærekraftig transport
2. Trygt å gå
3. Sikker sykling
4. Kollektivtransport
5. Øko-kjøring (miljøvennlig bilkjøring)