Verden rundt

Fagbevegelsen mekler i Tunisia

Opprøret mot den sittende tunisiske presidenten har vært preget av demonstrasjoner, uro, vold og borgervern. Nylig ble en gjeng svenske jaktturister brutalt banket opp etter å ha blitt tatt for å være milits.
Foto: Flickr.com

Skuffelsen er stor i landet etter jasminrevolusjonen i 2010, den første av de arabiske opprørene. Landet fikk i 2011 en islamistregjering, ledet av partiet Ennahda. Uroen gjør seg fortsatt gjeldende: mange mener økonomien er blitt verre, og at den særegne tunisiske sekularismen er under angrep.

I år har volden tiltatt etter at Ennadha brøt med de ekstreme islamistbevegelsene som ville påvirke landet i mer religiøs retning. Sistnevnte har endt opp med å gå ut av det normale poltiske liv og forskanse seg i den ugjestmilde fjellregionen Chaambi, hvor de blitt utsatt for flyangrep.

Nå tar den tradisjonelt sterke tunisiske fagforeningen tak i situasjonen og lover mekling i konflikten.

– Tunisia har en lang tradisjon for å være et åpent samfunn. Her dreier det seg om at den tunisiske befolkningen krever et ordentlig liv, sier den politiske analytikeren Sofiane Ben Hamida til frifagbevegelse.no.