Kultur

En læretime i elektrocumbia

 
Foto: Claudio Castello
Nyskapende Instituto Mexicano Del Sonido (MIS) gjestet Oslo nylig. Og viste seg å leve opp til navnet, ettersom det var mye nytt man kunne lære.

– Har vi det gøy?! Jeg hører ikke! Har vi det helt knall?!

Flere hundre fremmøtte bryter ut i et unisont ja. Konserten som foregår denne kjølige høstkvelden er til alles, særlig de oppmøtte norsk-mexicanernes, velbehag.

Instituto Mexicano Del Sonido (MIS på engelsk), som i midten av september gjestet Oslo, er et elektronisk musikkprosjekt skapt av Mexico City-baserte DJ og produsent Camilo Lara, som startet opp i 2005.

Foto : Claudio Castello

Frontmann Lara har en samling på mer enn 45 000 vinylplater, og sampler gjerne fra gamle mexicanske LP-er. Hans egne utgivelser blir dermed et fargerikt teppe av gammelt og nytt, der elementer av elektronika, rock, dub, hip hop, rock, cumbia og mariachi-musikk veves sammen på en lekende og fengende måte.

Sammen med grupper som Nortec Collective, som gjestet Oslo under verdensmusikkfestivalen i 2008, og Kinky, er MIS er del av en hardtslående og voksende elektronikascene i Mexico. En elektronikascene som kjennetegnes ved fusjonen av det tradisjonelle og moderne.

“Cumbia er svaret”
I denne kvelden hadde alle guttene på seg t-skjorter med de svært tvetydige budskapene Give Cumbia a Chance og Cumbia is the Answer.

Sentralt i MIS’ grunnbeat er kombinasjonen av cumbia med gitarriff og synthesizer. Både gamle cumbia- og latinopopklassikere, som blant annet refrenget i Roberto Carlos’ Gran Amigo, ble gjenstand for kompromissløs og eklektisk sampling. Resultatet blir godt og ikke minst dansbart på en sen fredagsaften.

Samfunnskritikk og hjertesorg
Instituto har fått gode kritikker både hjemme i Mexico, i Spania og i USA. Den store gruppen med mexicansk bakgrunn gjør at kollektivet ofte holder konserter nord for grensen. 

Temaene er også svært ulike: i Mejico Maxico tar man opp den vanskelige sosiopolitiske situasjonen, særlig korrupsjonen, som preger landet for tiden. Siden IMS ikke bare er musikk, men også visuell kunst, kunne man se et vanvittig eksperimentell bildekollasje, preget av blant annet propagandabilder fra revolusjonen i 1910. Liebre venenosa (Giftig hare) handler derimot om noe langt mer følelsesladet.

– Jeg kom hit til Oslo engang som ung mann og traff en ung kvinne som jeg trodde skulle bli mitt livs kjærlighet. Sangen er til minne om henne.

Urbant, hipt og annerledes. Med venner som Beastie Boys og Placebo blir man lagt merke til ut i den store musikkverden.

Full diskografi: Méjico Máxico (2006), Piñata (2007), Soy Sauce (2009), Politico (2012). EPer: Extra!Extra!Extra! (2007), Suave Patria (2010).

Besetning: Camilo Lara med gjestespillere.

Spillested: Cosmopolite Scene.