Verden rundt

– Stolte, ikke primitive

Chenchu-folket som holder til i Andhra Pradesh i Sentral-India, er et av folkeslagene som inntil nå ble omtalt som "primitive" av avisen The Hindu.
Foto: cepceindia.org
Nettverket Proud not Primitive i India feirer en stor seier i kampen mot negative stereotypier om stammefolk, skriver Survival International.

India er hjem til flere tusen registrerte stammefolk. Likevel er disse gruppene gjenstand for diskriminering og fattigdom som følge av denne. Holdninger overfor stammefolk kan ofte farges gjennom mediereportasjer, hvor de omtales som “primitive” eller “tilbakestående”. 

Nå har The Hindu, en av landets største aviser, vedtatt å slutte å bruke slike betegnelser. Fra før av har også BBC og The Guardian brukt liknende redaksjonelle grep når de skal dekke saker om urbefolkninger.

– The Hindu er bare begynnelsen. Vi trenger å kutte ut all bruk av nedsettende og farlig språk om stammefolk i India. Ingen medier bør kunne bruke slike begrep, sier koordinator i Proud not Primitive, Sophie Grig til Survival International.