Sveriges Forfatterforbund øker innsatsen for forfulgte forfattere

Truede forfattere får fristed i Sverige og Norge

 
Foto: Bruce Tuten
Norge har måttet tåle mye kritikk fra Sverige. Både i avisenes spalter og på talkshow som "Skavlan" har norsk intoleranse fårr gjennomgå, men ´én ting er nabolandene skjønt enige om: Å beskytte forfulgte forfattere.

Friby i Norge innebærer at forfulgte forfattere fra hele verden får en vertskapsby. I Sverige ønsker forfatterforbundet å involvere Fribyforfattere i større grad.

I Norge har åtte byer gitt 25 forfulgte forfattere et fristed gjennom Friby-ordningen. Også musikere har fått fristed i Norge gjennom organisasjonen Freemuse, og de første ankom Harstad i år. Sverige vil ta etter.

Hittil har seks byer i Sverige gitt opphold til forfattere. Nylig meldte Dalarne seg på listen over dem som vil motta forfulgte forfattere. Også Danmark er med i ordningen.

Astrid Trotzig.

Dette er berikende for oss.

 Det er flere på listen; Iran, Russland, Turkmenistan Marie Korpe på Freemuse i København til svenske Kulturnytt.

Mulighet for ytringer
Det er PEN-foreningen og ICORN (International Cities of Refuge Network) som står bak fribynettverket, og Kulturrådet i Sverige gir økonomisk støtte, men nå ønsker Sveriges Forfatterforbund å involvere seg mer og hadde nylig sitt første møte i Växjö. Per i dag bor det forfulgte forfattere i Jönköping, Malmö, Sigtuna, Stockholm, Uppsala och Växjö.

 Fribyforfattere får kostnadsfritt medlemskap i Sveriges Forfatterforbund SFF de to årene de er fribyforfattere. Men SFF vill gjerne fordype og utvikle kontakten med dem så de blir mer inkluderte i vår medlemskrets, uttaler Astrid Trotzig i SFF.

Målet med Friby-ordningen er å støtte forfattere som ikke har ytringsfrihet i hjemlandet. Kommunene står for oppholdet.

En ressurs for samfunnet
 Dette er berikende for oss, uttalte rektor ved folkehøyskolen i Dalarna, Eva Avgerinou, da det ble kjent at forfattere og journalister som er truet i sine hjemland skal få bo og arbeide på en av folkehøyskolene i to år.

Hun hevder at forfatterne er en ressurs for det svenske samfunnet gjennom sin kreativitet og samfunnsengasjement. I Norge har flere Fribyforfattere bokdebutert på norsk, og Stavanger er byen med flest Fribyforfattere. Elahe Rahronia er nummer ni i rekken av internasjonale gjesteforfattere i Stavanger.

Også internasjonalt får den skandinavniske innsatsen oppmerksomhet. 31. august sendte engelske Al Jazeera den første serien om Fribyforfattere i Norge “Poets of Protest”.