‒ Savnede asylbarn har også rettigheter

 
Foto: Rohey Sarr
Under arrangementet i Drammen satte PRESS ungdom problematikken om forsvunnede asylbarn på dagsordenen. De oppfordrer den norske befolkning til å finne disse barna og vise at de bryr seg.

Når et norsk barn forsvinner ser vi det i media hele tiden og det blir satt i gang leteaksjoner på kryss og tvers av landet. Asylbarn er like viktige som alle andre barn. De har rettigheter de også, sier leder i PRESS Victoria Perez.

 

En av gjestene på arrangementet var ordføreren i Dammen Tore Oppdal Hansen. I sin tale fortalte Hansen at Drammen Kommune ikke har erfart at barn har forsvunnet fra asylmottak i Drammen. Videre forteller han at det ikke er dokumenterte forsvinninger av barn under omsorg i Drammen Kommunes avdeling for enslige mindreårige. Grunnen til dette er fordi disse barna får tett oppfølging fra barnevernet.

 

 

Men vi skal ikke se bort fra at asylmottaket i Drammen hvert år mottar mindreårige flyktninger som kan være utsatt, sier Hansen.

 

Det er nødvendig å iverksette tiltak for å hindre at asylbarn forsvinner, sier Hansen.

 

Videre var det et musikalsk innslag fra rappergruppen Peter&4Est, og politikere fra Høyre og Arbeiderpartiets ungdomspartier møtte opp for å vise sin støtte.

 

 

Det ble holdt taler som oppfordret til at hele samfunnet må bidra til en tryggere hverdag for asylbarn.

 

Gjennom FNs barnekonvensjon har Norge forpliktet seg til at barn som midlertidig eller permanent er fratatt sitt familiemiljø, skal ha rett til beskyttelse og bistand fra staten, det gjelder også asylbarn, sier Unge Høyre-politiker Christina Mørkve.

 

Det er skremmende å høre at sakene til disse barna blir kasteballer mellom UDI og politiet, sier Mørkve.

 

 

Mørkve understreker at Høyre ønsker å ha en klar ansvarsfordeling, slik at de til enhver tid kan være sikre på at noen leter etter disse barna. Det er viktig at alle gode krefter jobber sammen i dialog, både organisasjoner som PRESS, introduksjonsmottak, mottaksskoler og kommuner.

 

 

Det er viktig  at vi får gode oppfølgingsrutiner, slik at vi raskt fanger opp barn som forsvinner fra mottak, og sørger for at disse sakene blir fulgt opp. Ett barn som forsvinner og ikke kan gjøres rede for, er ett barn for mye, melder Mørkve.