Verden Rundt

 
Foto: Yana Amelina
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Fremmedbataljon i Øst-Ukraina Ossetere og tsjetsjenere med sterke sympatier for Russland skal ifølge nyhetsbyrået Reuters være blant flere utenlandske krigere […]

Fremmedbataljon i Øst-Ukraina

Ossetere og tsjetsjenere med sterke sympatier for Russland skal ifølge nyhetsbyrået Reuters være blant flere utenlandske krigere i tjeneste for separatistmydighetene i Ukrainas østlige russiskdominerte regioner. Siden april har de selvoppnevnte myndighetene i Folkerepublikken Donetsk vært i væpnet konflikt med sentralmakten i Kiev. 

Mennene i Bataljon Vostok ser på Russland som hjertet av sin egen sivilisasjon og verdier, uforenlig med den pro-vestlige linjen vedtatt av de nyvalgte ukrainske myndighetene. En annen utgave av bataljonen, under samme navn, kjempet blant annet også i Sør-Ossetia krigen i 2008 (bildet).

– Vi ønsker ikke å gå mot Russland, noe vi hadde gjort hvis vi hadde gjort som resten av Ukraina og alliert oss med EU og NATO. Ukraina er delt for evig, sier Aleksander Khodakovskij, avhopper fra det ukrainske sikkerhetspolitiet SBU, og nå talsmann for bataljonen, til Reuters.

– Ikke skrik hvis du blir ranet i Brasil

Sao Paulo-politiet ber turister som skal til fotball-VM la være å lage scener hvis de blir ranet i Brasil. Oppfordringen kommer i en brosjyre som deles ut ved Brasils ambassader og konsulater, skriver nettstedet news.com.au.

Brosjyrene med råd om hvordan man skal takle overfall, er tilgjengelig på engelsk, spansk og fransk, og vil bli distribuert på fly på vei til Brasil i forkant av VM.

Turister anbefales til ikke å bære synlige verdigjenstander, til å være forsiktig med å gå alene om natten og til å sjekke at de ikke blir forfulgt.

Kongolesiske og svenske universiteter samarbeider

Et forskningssamarbeid mellom ULPGL i Goma i Kongo og Örebro Universitet (ÖU) har fått støtte fra den svenske Stiftelsen for internasjonalisering av forskning og utdanning (Stint) 800 000 kroner, skriver mynewsdesk.com.

Samarbeidet mellom det kongolesiske universitetet med det lange navnet Université Libre des Pays des Grand Lacs og svenske ÖU vil undersøke hvilken innvirkning har å øke ferdighetene til helsepersonell som møter kvinnelige ofre for seksualisert vold.

– I et pilotstudie har vi funnet at ansatte manglet både utstyr og kompetanse til å ta seg av disse kvinnene. Pengene fra Stint betyr at vi kan fortsette med ulike møter, engasjere elever og forberede en mer omfattende datainnsamling, forteller unvisersitetsdosent Berthollet Kaboru ved ULPGL.

Starter historisk klubb i Vietnam

Organisasjonen Football for all in Vietnam (FFAV) starter den første ikke-statlige klubben for jenter i Vietnam, melder fotball.no.

– Klubbene som har vært med til nå, har hatt spillere som har blitt plukket ut av gymlærere på de offentlige skolene. Til oss kan alle som vil spille fotball komme, sier leder av FFAV, Anders Krystad, til Romerikes Blad.

Tidligere i år fikk FFAV FN-annerkjennelse. Spesialrådgiver for FNs generalsekretær innen området idrett for utvikling og fred, Wilfried Lemke, ga i et brev NFFs prosjektet stor anerkjennelse for arbeidet som har vært gjort over en tiårsperiode.