Urgamle tradisjoner styrer hvem hinduer gifter seg med

Slik arrangeres hinduekteskap

20 år gamle Kannan Nagathas ble forelsket i en jente og giftet seg i skjul. Foreldre aksepterte paret til slutt.
Foto: Majoran Vivekananthan
Mens vi i Vesten er opptatt av utseende, personlighet, status og økonomi når vi velger kjæreste, velger folk fra Sri Lanka ektefelle etter horoskop, kaste og enighet om størrelsen på medgift. 

Å være kjærester er skamfullt. Folk fra Sri Lanka setter heller sin lit til horoskop, kaste og enighet om størrelsen på medgift når et par skal forenes i ekteskap. 

I Norge foregår sjekking overalt. F eks på arbeidsplassen, utesteder, på nettet osv. Og deretter kanskje ett eller flere stevnemøter, sosialt samvær, seksuell utfoldelse, parforhold, og hvis forholdet fremdeles varer, ender det kanskje med ekteskap.

I Sri Lanka, hvor jeg er oppvokst, er det ikke slik det skjer. I denne artikkelen følger jeg en ung mann i hans søken etter en ektefelle. Han heter Balan Subramaniam og er 28 år. Han jobber som maler og har en grei inntekt. I landsbyen der han bor, har foreldrene forsøkt å finne en jente med passende horoskop. Det er det første foreldene ser på. En lokal megler fungerer som mellommann og har horoskop til både gutter og jenter.

Horoskopene til jenta og gutten må matche. Nå i tiden brukes dataprogram for å finne ut om det er match.
Foto : Illustrasjon

…jentas foreldre ønsker ikke en maler. De avslår Balan fordi han ikke har særlig utdannelse.

Selv om kaste ikke er et fremtredende aspekt i hindukulturen på Sri Lanka, kommer den likevel tydelig til uttrykk ved valg av ektefelle. Derfor ser familiene bare nærmere på horoskop til personer fra sin egen kaste.

Balan Subramaniam (28) og foreldrene synes det er vanskelig å finne ektefelle fordi han har en lavstatusjobb.
Foto : Majoran Vivekananthan

Horoskop og medgift
Ut ifra fødselsdato og tidspunkt blir det laget et horoskop-kart for alle. Dette må matche med gutten eller jenta etter en sammensatt tabell. Tretten hovedpunkter som attraksjon, kommunikasjon, gjensidig forståelse, varighet på ekteskap, muligheten for barn, intimitet, osv. skal matches. Aller helst skal mer enn halvparten av kriteriene matche.

Alle planeter ansees som guder, og de blitt tilbedt av hinduer fordi de mener at planetenes posisjon påvirker våre liv.
Foto : Majoran Vivekananthan

Balans foreldre har forsøkt i årevis å finne passende horoskop, men har ikke lyktes.

– Det er mange ting som må passe, og vi har forsøkt veldig lenge uten å lykkes. Vi har hatt en del

Balan Subramaniam (28) og foreldrene synes det er vanskelig å finne ektefelle fordi han har en lavstatusjobb.
Foto : Majoran Vivekananthan
horoskop som matchet, men vi ble ikke enige om på andre punkter som medgift, sier Balan.

Jentas og guttens foreldre må nemlig bli enige om størrelsen på medgift som jenta skal gi til gutten. Ja, det er jentas familie som gir medgift til gutten for å etablere en ny familie. En gutt som er utdannet og som er i arbeid, kan kreve høyere beløp, eiendom eller gull. Balan kan ikke kreve så mye, men han har ett ønske: Han vil gifte seg med en jente som har foreldre som gir et hus i medgift.

– Jeg kan leie hus imidlertid, men å jobbe som maler gir så lite inntekter at jeg neppe kan kjøpe hus i framtiden, sier Balan.

Meglerhus for ekteskap
Balan spør om jeg vil bli med til et meglerhus. De skal ha mange horoskop. Kalyanamalai er navnet, og drives av en eldre kar på frivillig basis. Foreldrene fra hele Jaffna kommer dit, registrerer sine døtres eller sønners horoskop. I bunkevis ligger horoskop-tabeller sortert etter bydeler. Alle horoskop har en kode, og navn er utelatt. Her står litt om jenta/gutten, alder, fødested, hva familien forventer eller gir i medgift, ønsket alder, yrke osv. Basert på dette velger man aktuelle horoskop som en astrolog skal avgjøre om de matcher.

Balan finner en slik horoskop og astrologen sier at det er god match. Megleren ringer til jentas familie og forteller. Men jentas foreldre ønsker ikke en maler. De avslår Balan fordi han ikke har særlig utdannelse.

Det er mye som må matche. Utdanningsnivået til jenta og gutten må være noenlunde likt. Hvis jenta er bedre utdannet enn gutten, er det vanlig å anta at det vil føre til problemer mellom ektefellene. De må komme fra nokså lik sosiale bakgrunn. Altfor rike og altfor fattige passer ikke sammen, de vil uansett ikke ha råd til medgift. Ofte er de av lav kaste også de som er fattige.

Giftet seg i hemmelighet
Mens Balan søker videre møter vi 20 år gamle Kannan Nagathas som akkurat har giftet seg i all hast.

– Jeg ble forelsket i en jente, og hun elsket meg tilbake. Men jeg var redd hva mine foreldre kom til å si. I mellomtiden hadde jentas foreldre funnet ut om meg og at jeg møtte Vani i hemmelighet.

Balan forteller at jenats foreldre var bekymret for å la dem være kjærester, Vani kunne få et dårlig rykte på seg. – Derfor ville de at vi skulle gifte oss raskt.

Vanis foreldre tok med Kannan til en registrar og i all hemmelighet ble de registrert som mann og kone. Etter hvert fant faren til Balan ut hva som hadde skjedd.

– Hvis han hadde visst om Vani før, ville han forsøkt å stoppe oss. Nå hadde han ikke noe valg, så han innkalte alle parter til samtale, forteller Kannan.

Faren ville forhandle medgift til sønnen. For det hadde nemlig Kannen ikke forhørt seg om. De ble enige om at jentas foreldre gir huset til paret, men huset var av dårlig standard og der bodde det andre søsken som var ugift.

– Vi har valgt å leie midlertidig. Vi får huset når alle søsken er giftet bort, forklarer Kannan.

Han er glad for at foreldre aksepterte jenta.

Leter videre
Balan har fremdeles ikke lyktes i å finne en passende jente. Men sier han ikke har gitt opp håpet.

– Jeg kan senke kravet enda mer, men jeg tror jeg skal bare være tålmodig. Vi kunne ha startet enda tidilgere med å lete, men jeg ville at min søster skulle gifte seg først. Og det har vi klart, sier Balan. 

Nå som den største “utgiften” i familien er unnagjort, så kan de konsentrere seg om ham.

FAKTA:

Hva er horoskop-match? Og hvorfor er det så viktig for hinduene?

Alle planeter ansees som guder, og de blitt tilbedt av hinduer fordi de mener at planetenes posisjon påvirker våre liv.
Foto : Majoran Vivekananthan
Meditasjon slik vi kjenner i Vesten stammer fra hinduismen. Kama Sutra, den kjente boken om sex og samliv stammer også fra India. Aurveda er hindumedisin basert på urter, blader, pusteteknikker mm. På sammen måte stammer horoskop-match fra hinduismen, og er en svært viktig del i hinduenes liv.

Horoskop har med planetenes og stjernenes posisjon å gjøre. Og posisjonene til disse når et barn blir født avgjør hva slags liv barnet kommer til å få.

Alle viktige hendelser i livet skal skje til et tidspunkt hvor planetenes posisjon er fordelaktig. Og beregningen av posisjonene er synkronisert med beregninger som gjøres av vestlig romforskning. En stor del av befolkningen i India og Sri Lanka tror på dette. Og ingen blir overrasket når en minister avlyser viktige møter, eller lar være å ta viktig avgjørelser på grunn av dårlige posisjoner på planetene.

Hinduene regner med at det er syv planeter som har innvirkning på et menneskets liv. Om
månenfasen er i ny eller i ne har også betydning. Mars, Venus, Merkur, Månen, Sola, Jupiter og Saturn sine plasseringer, og om hvem som er synlig hvor hvem og hvem som er sterkere i å utøve kraft på et menneske.