Verden Rundt

 
Foto: rada.gov.ua
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fredskonferanse under krigsfare - 24.04.2024 Slår på stortromma med Shabana-prisfest - 24.04.2024 – Hærverk møtt med motstandskraft og støtte - 24.04.2024 Ukraina åpner for NATO-medlemskap Verkhovna Rada, landets parlament har vedtatt at landet skal gå bort fra sin status som alliansefritt land, […]

Ukraina åpner for NATO-medlemskap

Verkhovna Rada, landets parlament har vedtatt at landet skal gå bort fra sin status som alliansefritt land, og jobbe for et NATO-medlemskap, melder NRK.

Forslaget fikk 303 stemmer, 77 flere enn det som var nødvendig for at forslaget skulle bli vedtatt.

Ukrainas president Petro Porosjenko har sagt at han vil søke om ukrainsk NATO-medlemskap grunnet faren Russland utgjør mot landets territorielle integritet. Russlands utsending til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Andrej Kelin, sier til nyhetsbyrået Interfax at avgjørelsen vil gjøre forholdet mellom de to landene enda vanskeligere.

– Vi ser dette som en fiendtlig handling, og som et politisk steg som vil bare føre til flere plager i forholdet vårt, sier utsendingen.

Eide-rigg på vei til Brasil

Oljeriggen Posh Xanadu er på vei til Sør-Amerika for å ta fatt på en toårskontrakt med det brasilianske oljeselskapet Petrobras, skriver Sunnhordland Nyhende.

Riggen med en boligkapasitet på hele 750 personer seiler nå for egen maskin til Singapore. Fra Singapoare skal den fraktes ved hjelp av et slepefartøy til Brasil og Petrobras sine offshore-installasjoner for vedlikehold.

– Vi ser dette som en milepæl. Jeg ser frem til å få denne første riggen i drift, sier styreleder i Eide Marine Gruppen, Georg Eide, i en pressemelding.

– Kina fører krig mot uighurene.

115 terror-celler er eliminert i provinsen Xinjiang etter et halvt års kampanje for å slå ned på terrorvirksomhet i den nordlige provinsen, melder kinesiske myndigheter ifølge avisen Dagen.

Xinjiang har tradisjonelt vært befolket av det muslimske uighur-folket. I Norge forteller uighur-flyktninger om det de mener er brutal undertrykking under dekke av kampen mot terrorisme.

Enhver uighur som tør å protestere mot Kina blir stemplet som terrorist. Alle sympatiserer med Tibet, mens ingen bryr seg om uighurene. Og dermed kan Kina gjøre som de vil, sier “Koltekin”, en uighur som bor i Norge, men som av hensyn til slekt og venners sikkerhet i Kina, ikke tør å bruke sitt virkelige navn.

Frykter matkrise etter ebolautbruddet

Land som Liberia, Guinea og Sierra Leone kan i løpet av våren stå overfor en alvorlig matkrise som følge av ebolautbruddet, skriver VG.

Sykdommen har ført til store ringvirkninger for hele samfunnsstrukturen i de tre verst rammede landene, og rundt 1,3 millioner mennesker kan bli rammet.

– I en spørreundersøkelse i de berørte områdene svarer 70 prosent at de nå må klare seg med kun ett måltid om dagen. Tidligere hadde de to eller tre, sier Marga Ledo Souto fra organisasjonen Acaps, som samarbeider med norske Flyktninghjelpen.