Takker Norge

Sjøblomst har stått på Bygdøy siden 2013, men ble offisielt avduket lørdag den 13. juni i år.
Foto: Duc Hoa Nguyen
Minnesmerket "Sjøblomst" er en gave fra tidligere vietnamesiske båtflyktninger i Norge og deres etterkommere. Det ble nylig offisielt avduket. 

Lørdag den 13. juni klokka 15 ble et minnesmerke, i vannet utenfor Norsk Maritimt Museum, avduket på Bygdøy. Det er en gave til hele Norge og det norske folk, og de norske sjømennene som plukket opp flyktningene fra havet, – men gitt til Oslo by, da det er der det er plassert.

Det var Vietnamesiske Flyktningers Minnesmerke og Kulturetaten som hadde invitert både sjømenn, politikere og tidligere båtflyktninger og deres familier til avdukingen.

Monumentet er laget av billedhuggeren Thor Sandborg. Det forestiller en blomst og er plassert i vannet.

– Det er en spennende kombinasjon at det er en blomst plassert i vannet, og at den er laget av stål. På den måten går assosiasjonene både til Asia, til tradisjonen med å legge blomster på vannet, samtidig har den det litt kjølige og minimalistiske skandinaviske uttrykket gjennom materialet som er brukt,» sier Inger Gogstad som er spesialkonsulent i Kulturetaten og jobber i avdelingen Kunst i Oslo. Det er denne etaten som vurderer om et kunstverk skal oppføres eller ikke.

Hun forklarer videre:

– To vietnamesiske foreninger samlet seg til én og fikk navnet Vietnamesiske Flyktningers Minnesmerke, hvorpå Norsk Maritimt Museum ble spurt om de ønsket å ha minnesmerket på sitt område. Det gjorde de, og så vant Thor Sandborg konkurransen om hvem som skulle utforme minnesmerket.

Gogstad tilføyer:

– Det virker som om dette er en slags trend for tiden. Flere steder i verden har eksilvietnamesere fått oppført minnesmerker som takk for mottakelsen de fikk i ulike land etter at de flyktet fra Vietnam.