De vil kjempe mot terror

Siden 2001 og Benjamin-drapet har høyreekstreme tatt 82 menneskeliv i Norge, 77 av disse under 22- juli-terroren (illustrasjonsbilde).
Foto: Yngvar Johnsen
Tollvesenet sier de vet mye som de kan bruke for å kjempe mot terror. Men politikerne har ikke forstått hvor viktige tollerne er, mener Tollvesenet.

Tollvesenet kontrollerer grensene i Norge. Det vet hvilke varer som kommer inn i landet. Men departementet bruker ikke det de vet. 

– Det skjer for sjelden, mener jeg. Politikerne har ikke forstått hvor mye vi vet og kan. Det sier Fredrik Støtvig til TV 2. Han er leder i Norsk Tollerforbund. Det er tollernes fagforening.

I en amerikansk rapport fra 2011 står det at tollerne og politiet kunne stoppet bomben 22. juli. Den 22. juli 2011 sprengte terroristen Anders Behring Breivik en bombe i Regjeringskvartalet. Bomben drepte 8 mennesker. Dette kunne vært unngått hvis politiet og tollvesenet hadde samarbeidet bedre, står det i rapporten.

Terroristen kjøpte varer fra Polen for å lage bomben. Det visste tollvesenet.

– Terroristen kjøpte varer fra Polen for å lage bomben. Det visste tollvesenet. Det var ikke noe ulovlig i seg selv, men de varene kunne han bruke til en bombe. Dette er slike ting som tollvesenet vet, sier Støtvig.

Det var den polske kjemikeren Lukasz Mikus som sendte fem pakker til Anders Behring Breivik. Det skriver Aftenposten.

Den første pakken gjorde at Breiviks navn ble rapportert inn til Politiets sikkerhetstjeneste. Det er fordi PST er med i (PST) antiterrorsamarbeidet Global Shield. PST valgte ikke å gjøre noe med opplysningen.

De fire andre pakkene inneholdt 150 kilo aluminiumspulver. Det kostet 16 000 kroner. Ingen oppdaget disse pakkene. Pulveret kan brukes til å gjøre bomber sterkere.