Vil lære innvandrerkvinner å undersøke brystene

Kreftforeningen skal gi ut en brosjyre med informasjon om brystkreft på tolv språk. Faksimile, Kreftforeningen
Foto: Faksimile, Kreftforeningen.
Undersøker du brystene jevnlig, kan du oppdage kreft tidlig. Da er sjansen større for å overleve. 

Kreftforeningen har laget en brosjyre på tolv språk for å spre kunnskap om brystkreft. Det gjør de i forbindelse med Rosa sløyfe-aksjonen.

– Brosjyren forteller hva kvinner kan gjøre for å oppdage brystkreft. Vi har skrevet brosjyren på tolv språk, forteller May-Britt Knobloch fra Kreftforeningen.

Knobloch vil at flere innvandrerkvinner skal lære om brystkreft. Hun forteller at alle kvinner mellom 50 og 69 år kan få mammografi. Det betyr at en lege undersøker brystene med en spesiell maskin. Da kan legen se om du har kreft i brystet. 

Illustrasjon.

Vi håper at flere kvinner deltar i mammografiprogrammet.

Går til lege for sent
– Vi håper at flere kvinner lærer seg å undersøke brystene sine selv og deltar i mammografiprogrammet når de er gamle nok, sier Knobloch.

Informasjonen som i brosjyren er kort og lett å forstå. Kreftforeningen oppfordrer kvinner til å undersøke brystene sine tidligst mulig. Dette kan redde mange liv. Ifølge tall fra Ahus dør 50 prosent av somaliske kvinner med brystkreft fordi de går til lege for sent. Til sammenligning dør i underkant av ti prosent av kvinner brystkreft på landsbasis i Norge, ifølge tall fra Kreftregisteret. 

I 2012 skrev Utrop en sak om at enkelte innvandrergrupper har høyere dødelighet som følge av brystkreft enn etnisk norske kvinner.

Fakta:

  • Rundt 3000 kvinner som bor i Norge, har brystkreft.
  • Rosa sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse for bevisstgjøringen om brystkreft.
  • I Norge står Brystkreftforeningen og Kreftforeningen sammen om Rosa sløyfe-aksjonen.
  • Alle kvinner i Norge mellom 50 og 69 år får tilbud av staten om mammografi.

 Kilde: Kreftforeningen